DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Cum să demontezi mitul suprapopulării în doar 3 pași

Cu toții știm de problema creșterii populației în țările din sud-estul Asiei sau Africa. Citind acest articol vom descoperi că presupusa “suprapopulație” este, de fapt, un mit.

Pentru a dărâma acest mit trebuie mai întâi de toate să înțelegem acest termen.

Suprapopularea reprezintă situația în care un număr de oameni epuizează resursele dintr-un mediu închis, astfel încât acesta nu mai poate susține acea populație.

 

Să ne imaginăm că birourile noastre de la locul de muncă constituie un mediu închis unde nimic nu intră și nimic nu iese. În scurt timp am epuiza resursele disponibile: apa, hrana și oxigenul. În birou sunt prea mulți oameni pentru a-i susține cu resursele sale naturale, dar din acest motiv nu o să începem să ne ucidem colegii pentru a ne asigura supraviețuirea. Nici nu o să apelăm la sterilizare sau nu o să-i încurajăm pe colegi să sară pe fereastră. În primul rând pentru că suntem creștini catolici practicanți, iar în al doilea rând știm că biroul nu este un mediu închis. La fel nici orașele aglomerate sau țările sărace nu sunt medii închise.

Suprapopulare falsă apare atunci când oamenii crează medii închise artificiale. Să observăm un exemplu concret. Dacă cineva m-ar încuia în biroul meu și aș muri, oamenii nu ar da vina pe „suprapopularea  biroului”, ci pe persoana care m-a blocat acolo. Nu „suprapopularea” este de vină când politicile guvernamentale împiedică transportul de alimente acolo unde este necesar sau nu le distribuie celor flămânzi, ci politica proastă.

Să analizăm cei 3 pași:

1) Nu este suficientă hrană. Profețiile apocaliptice au prezis că omenirea va epuiza hrana, ducând la o foamete catastrofală. În prezent lumea produce suficientă hrană pentru a hrăni 10 miliarde de persoane, pe când suntem doar 7 miliarde. Cu 7 miliarde de minți umane, producem suficientă hrană pentru 10 miliarde. Imaginați-vă cât de mult putem produce cu 10 miliarde de minți! O populatie mai mare înseamnă mai multe oportunități de colaborare și dezvoltare științifică.

Foametea rămâne o problemă în unele părți ale lumii, dar aceasta nu este cauzată de numărul de persoane. Oxfam, o organizație umanitară internațională, a declarat că foametea nu este un fenomen natural, ci este un eșec politic catastrofal.

Oamenii din națiunile dezvoltate mănâncă mai multă carne, decât cereale și proteine vegetale. Consumăm alimente cu mai multe calorii, deoarece acestea sunt relativ mai ieftine decât înainte. Serviciului Mondial pentru Educație afirmă că agricultura mondială produce cu 17% mai multe calorii/persoană astăzi decât a făcut-o acum 30 de ani. Acest lucru este suficient pentru a asigura toată populația globului cu cel puțin 2.720 kilocalorii/persoană/zi.

2) Suntem în criză de apă! Pământul este acoperit de apă. Oceanele acoperă 70% din suprafata planetei, de aceea pământul pare albastru din spatiu. Apa nu se poateepuiza sau distruge, ci se poate schimba starea sa din lichid în solid sau gaz sau contamina astfel încât să nu mai fie potabilă.

Lipsa de apă în țările subdezvoltate este o problemă umanitară gravă. Dar aceasta nu este o problemă a suprapopulării. Apa poate fi dificil de transportat la cei care au nevoie, de unde rezultă deficitul local de apă. Karen Bakker afirmă că apa este una dintre substanțele cel mai dificil de transportat. Necesită investiții de capital în infrastructură rețelelor care acționează ca o barieră eficientă. Avem nevoie de mai multe baraje, canale și conducte, nu de mai multe avorturi, contracepție și sterilizări.

3) Dar suntem în creștere exponențială! Între anii 1950 și 2000, populația mondială a crescut cu o rată de 1,76%. În perioada 2000 și 2050, se așteaptă la o creștere de 0,77%. Deci este o rată de creștere pozitivă, iar populația lumii va continua să crească, dar nu la nivel exponențial. Cea mai mare parte a acestei creșteri va proveni din țările în curs de dezvoltare, dar nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Declinul populației europene este un serios motiv de îngrijorare. Un raport al ONU preconizează o imagine sumbră a viitorului Europei în anul 2300 dacă ratele de fertilitate nu se vor ridica peste nivelurile actuale: Populația de 452-455 milioane de oameni a Uniunii Europene va scădea în 2300 la numai 59 de milioane. Aproximativ jumătate din țările din Europa ar pierde 95% sau mai mult din populația lor, iar țări precum Federația Rusă și Italia ar mai rămâne doar cu 1% din populație. Cu alte cuvinte francezii, nemții, italienii și britanicii vor înceta practic să mai existe. Arrivederci, Roma!

Alte gânduri „amuzante”:

– Demografii estimează că cel puțin 20 de miliarde de oameni au trăit pe pământ între anii 8000 î.Hr. și 0 d.Hr. (Ideea că jumătate dintre toți oamenii care au trăit vreodată sunt în viață în prezent, este un mit!)

– Planctonul creează de 3 ori mai multă biomasă decât 7 miliarde de oameni la un loc.

– Fiecare bărbat, femeie și copil de pe pământ ar putea avea fiecare 5 hectare de teren.

– Fiecare bărbat, femeie și copil de pe pământ ar putea avea fiecare un hectar jumătate de teren arabil.

– Dacă ne-am dori, toată populația lumii  ar putea sta umăr la umăr pe insula Zanzibar.

– Aproximativ 48 % din populația lumii  trăieşte într-o țară cu fertilitate sub 2 copii/femeie.

– Rata totală a fertilității la nivel mondial este de 2,53 copii /femeie.

– Până în 2050, Nigeria preconizează a avea o populație mai mare decât Statele Unite.

 prelucrare după http://www.lifesitenews.com/news/dubunking-the-over-population-myth