DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Cei făcut înainte să spui Da?

Cultura noastră seculară are prostul obicei de a schimba subiectul, înlocuind terminologia care descrie subiectul: a trăi în păcat, a coabita, a trăi împreună, a trăi în concubinaj. Vrem să menajăm, să nu rănim, așa că mai bine ascundem ce facem și ce spunem.

 Luna trecută Proiectul Național despre Căsătorie de la Universitatea Rutgers a publicat un raport intitulat: „Înainte să spun: Da! Cum influențează experiențele premaritale calitatea căsniciei la tinerii de azi?“

S-a dovedit că sexul, concubinajul și copiii din flori au devenit normalitate în lumea de azi. Chiar dacă rezultatele raportului nu corespund întru totul cu Învățătura Catolică, ele o susțin în diferite moduri.

 

Autorii Galena K. Rhoades și Scott M. Stanley au ajuns la 3 concluzii:

 

  1. Experințele trecute, mai ales cele legate de dragoste, sex și copii influențează calitatea viitoarei căsnicii.
  2. Unele cupluri alunecă printre etapele esențiale ale unei relații, în timp ce altele decid să treacă prin ele. Cei din urmă o duc mai bine.
  3. Alegerea felului de a se căsători are ceva important de spus în ceea ce privește calitatea căsătoriei.

 

Prima concluzie: cu cât o persoană are mai multe experiențe intime înainte de căsătorie cu atât scade calitatea căsniciei. Pentru că toate aceste relații temporare nu-l pot face pe partener să dezvolte virtuțile morale precum castitatea și fidelitatea.

Și coabitarea înainte de căsătorie diminuează valoarea căsătoriei deoarece nu se ia o decizie, ci cuplurile alunecă de la un nivel la altul al relației. Alternativa Bisericii la această problemă este educația premaritală, ceea ce a dovedit o creștere a calității căsătoriei.

A treia concluzie se referă la ritualul căsătoriei și importanța sa. O căsătorie făcută public, într-o comunitate, arată o decizie fermă pentru acest angajament și întărește cuplul să o respecte.

Prin alegeri morale bune o persoană crește în castitate, fidelitate, dreptate, etc și devine ea însăși bună. La polul opus, dacă o persoană face alegeri imorale, se desfigurează, intrând pervertită în orice viitoare relație de căsnicie.

Referitor la ultima concluzie autorii afirmă că mai mulți invitați la nuntă denotă o calitate mai mare a căsniciei. Cu cât sunt mai mulți martori la eveniment cu atât crește dorința de a rămâne fidel acestui angajament public.

Autorii recomandă cuplurilor să decidă înțelept referitor la ceea ce fac înainte de căsătorie pentru că aceste fapte au o influență notabilă asupra viitorului căsniciei.

Pe scurt, fii un bărbat/o femeie virtuoasă azi pentru căsnicia pe care s-ar putea să o întemeiezi mâine.

 

Prelucrare articol: Alexandra Potroghir

Autor: de Mark S. Latkovic, S.T.D.

http://www.truthandcharityforum.org/before-you-said-i-do-what-did-you-do-a-new-report-on-premarital-experiences-marital-quality/