Victima violului și pilula de a doua zi
|Poziția HLI cu privire la administrarea „Planului B”: contraceptive pentru victimele violurilor
Să li se administreze victimelor violului contraceptive precum „Planul B” (numai levonorgestrel)?
Episcopii catolici, specialiști în etică și cercetătorii au dat o varietate de răspunsuri la această întrebare. Unii interzic utilizarea acestora în totalitate, alții le permit numai după ce anumite teste sunt efectuate, alții încă le permit de fiecare dată când o victimă a violului caută îngrijire.
Aceste metode diferite sunt în primul rând un rezultat al stării științei care continuă să exploreze modul în care funcționează acest medicament. Recent, o dezbatere asupra faptului că episcopii germani au anunțat că Planul B a fost aprobat în spitalele catolice părea să se încheie cu o confuzie pe scară largă și o adâncire a diviziunilor dintre cei care nu sunt de acord cu această problemă. Noi credem că o astfel de rezoluție la o întrebare atât de importantă este complet nesatisfăcătoare.
Având în vedere constatările cele mai actuale ale științei, Planul B ar putea avea la fel de bine un efect abortiv sau embriocid, Human Life International afirmă necesitatea ca utilizarea Planului B în spitalele catolice să se întrerupă. Solicităm in mod respectuos pe toți episcopii și pe cei care sfătuiesc episcopi cu privire la aceste chestiuni să reconsidere cât mai curând posibil aprobarea Planul B pentru a fi utilizat în spitalele catolice.
Învățătura morală a Bisericii cu privire la această chestiune este rezumată de către episcopii din Statele Unite în Directivele etice și religioase pentru Serviciile catolice de sănătate:
O femeie care a fost violată ar trebui să fie în măsură să se apere împotriva unei potențiale concepții în urma agresiunii sexuale … Nu este permis, însă, a iniția sau a recomanda tratamente care au ca scop sau efect direct eliminarea, distrugerea sau interferența cu implantarea unui ovul fecundat. (36)
Cu acest principiu moral, întrebarea devine apoi, Planul B provoacă avorturi timpurii? Ne-am propus să explorăm aceasta printr-o serie de articole publicate pe Forumul nostru, Adevăr și Caritate (partea 1, partea 2, partea 3, partea 4, partea 5, partea 6). Prin publicarea unora dintre cei mai puternici autori pe acest subiect, toti care se apropie de știința relevantă prin prisma teologiei morale ortodoxe catolice, ne-am dorit să oferim o resursă pentru episcopi și pentru cei care îi sfătuiesc pe episcopi cu privire la problema Planului B. Cercetând problema și finalizând seria, HLI face următoarele concluzii:
- Studiile recente mari și robuste indică faptul că numai contraceptivele Levonorgestrel precum și planul B blochează ovulatia arareori, și cel mai probabil duc la moartea embrionului, dacă se administrează în primele 4-5 zile ale perioadei fertile.
- Un protocol de hormon luteinizant (LH) – un test al cărui rezultat a fost înțeles pentru a determina dacă un medicament poate fi administrat în funcție de perioada ciclului în care se află victima – nu poate, de fapt, detecta dacă o femeie este în aceste prime zile din perioada ei fertilă. Prin urmare, un test negativ LH ar putea încuraja administrarea Planului B exact atunci când este cel mai probabil să provoace un avort timpuriu direct. **
- Deoarece studiile științifice recente au furnizat date foarte semnificative care indică faptul că Planul B rareori are efecte contraceptive, ci este probabil să aibă şi efecte embriocide, un medic nu poate avea certitudinea morală că administrarea nu va duce la avort timpuriu.
- Din moment ce nu se poate avea certitudinea morală că avortul va fi evitat, protocoale și metodele care permit în prezent furnizorilor catolici de asistență medicală administrarea Planului B trebuie reexaminate de către autoritățile diecezane în cauză și de administratorii spitalului. Națiunile în care avortul este ilegal trebuie să fie conștiente de aceste potențiale efecte care duc la avorturi și ar trebui să interzică administrarea acestor medicamente.
Acestea sunt concluziile noastre în așteptarea oricăror evoluții în cercetarea științifică. În continuare, se pare că nu există un contraceptiv, care este cunoscut pentru a satisface criteriile rezonabile exprimate mai sus de Biserică.
Urgența de a aborda această problemă vine la lumină atunci când se ia în considerare învățătura Bisericii cu privire la avort, exprimată cel mai recent în Dignitas personae:
Trebuie remarcat, însă, că oricine caută să împiedice implantarea unui embrion care ar fi putut, eventual, fi conceput și care, prin urmare, fie solicită, fie prescrie astfel de medicamente, care intenționează avortul în general. … Prin urmare, utilizarea unor mijloace de interceptare … intră în păcatul avortului și sunt grav imorale. (23)
Aici am avut în vedere utilizarea unui contraceptiv ca urmare a actului nedrept de viol. Noi trebuie, cu toate acestea, să reafirmăm doctrina neschimbată și neschimbătoare a Bisericii atât despre avort cât și despre contracepția actului marital – ambele rămân din punct de vedere moral ilicit, fără excepție. Precum Papa Paul al VI-lea a scris în Humanae vitae, „este necesar ca fiecare act de căsătorie să rămână ordonat per se înspre procrearea vieții umane.” (11)
Sperăm că episcopii catolici și cei care îi sfătuiesc in aceste probleme vor vedea urgența revizuirii aprobării Planului B pentru tratamentul femeilor care au fost violate. Aceste femei merită cea mai bună îngrijire posibilă, care susţine viaţa, și această grijă nu ar trebui să includă medicamente care contribuie la violența deja suferită prin provocarea de avorturi.
În plus, cerem celor preocupați atât de femeile care suferă în urma violului cât și celor preocupaţi de viața umană în formare să îi abordeze cu respect pe episcopi cu privire la aceste întrebări și să se roage pentru păstorii noștri ca toate răspunsurile la întrebările despre viața umană și demnitate să poată exprima, în cuvintele Dignitas personae, un mare „da” vieții umane.”
________________________
* Există o distincție în comunitatea științifică între un efect avortiv care întrerupe o sarcină după implantare și un efect embriocid, care este „interceptiv” sau previne implantarea. Planul B pare să aibă efectul din urmă, cel embriocidal. Din moment ce o viață umană este distrusă în ambele cazuri, distincția nu este moral, dar tehnică, așa că am păstrat termenul limbajului uzual și am notat aici diferența.
** Declarații științifice anterioare cu privire la mecanismul de acţiune au declarat că Planul B are menirea de a acţiona în principal în prevenirea ovulației. Dovezile științifice recente sugerează, totuși, că Planul B nu funcționează prin blocarea ovulației. Mai mult decât atât, dovezile științifice recente arată de asemenea că Planul B nu are nici un efect asupra mucusului cervical sau asupra funcției spermei. În cele din urmă, așa cum am sugerat la punctul 1, dovezile recente sugerează că, din cauza scurtării fazei luteale și a altor indicatori, Planul B ar putea împiedica probabil noul embrion de la implantarea în peretele uterin, rezultând într-un efect embriocidal.
Spirit and Life, 8 mai 2013
Traducere Alexandra Bulla