DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Cum legea apără viața

Legea poloneză privind dreptul la viaţă 

Avortul „la cerere” a fost legal în Polonia pentru o periodă lungă de timp, din 1956 până în 1993. După o îndelungată luptă a activiştilor, precum şi a Federaţiei Poloneze a Mişcarii Pro-Viaţă, legea s-a schimbat şi a intrat în vigoare actul „Despre Planificarea Familiei, Protecţia fetusului uman şi condiţiile permiterii avortului”

 Noua lege interzice avortul în general, excepţie făcând aşa-numitele „cazuri grave”. În ce priveşte legea pro-viaţă, următoarele aspecte trebuie menţionate:

  • Polonia este prima ţară care, deşi democrată, a respins legislaţia ce permite avortul, substituind-o cu legea pro-viaţă. Este un precedent care dovedeşte că legalitatea avortului nu este o necesitate a civilizaţiei, şi poate chiar iniţia un model pentru legislaţia avortului la nivel mondial.

 

 

  • Refuzul legalizării avortului urmează mişcării sociale „Solidarnosc” (Solidaritate) care a pus în mişcare procese ce au afectat întreaga Europă. Acest curent a luptat pentru drepturile cetăţeneşti fundamentale, incluzându-l şi pe cel primordial – dreptul la viaţă.
  • Legea poloneză pro-viaţă aparţine patrimoniului Papei Ioan Paul al II-lea, al cărui pontificat a fost centrat pe apărarea drepturilor celor neajutoraţi şi suferinzi.
  • Experienţa polonezilor pe parcursul ultimului deceniu dă naştere unui argument folositor activiştilor pro-viaţă din întreaga lume, argument care demonstrează că legea pro-viaţă aduce rezultate pozitive în sfera socială.

 Istoria legii. Trebuie subliniat faptul că în Polonia, avortul a fost pentru prima data legalizat de către invazia nazistă din 1942. Legile naziste (Verordnung vom 09.03.1942) îngăduiau avortul „la cerere” femeilor poloneze, în timp ce femeilor germane le era strict interzis, în cazul încălcării legii putându-se recurge chiar la pedeapsa capitală. După cel de-al Doilea Război Mondial, avortul a fost interzis conform legii poloneze antebelice.

Avortul „la cerere” a fost legalizat pentru a doua oară  în 27 aprilie 1956 de către membrii parlamentului, la ordinul dictatorului sovietic Joseph Stalin. Această lege a fost în vigoare până în 7 ianuarie 1993. După un îndelungat efort al activiştilor pro-viaţă ea a fost abrogată, urmând a fi înlocuită cu actul „Despre Planificarea Familiei, Protecţia fetusului uman şi condiţiile permiterii avortului”. Noua lege interzice avortul în general,  excepţie făcând aşa-numitele „cazuri grave”. Lupta pro-viaţă din Polonia nu era însă încheiată.

 În 1996 Parlamentul post-comunist a schimbat legea şi a permis avortul „din motive sociale”. Această versiune a legii, a fost semnată de preşedintele Aleksander Kwasniewski la 20 noiembrie 1996. Tribunalul Constituţional Polonez însă, a declarat noul act ca fiind neconstituţional iar legea din 7 ianuarie 1993 a intrat din nou în vigoare în decembrie 1997, la numai un an după ce legea pro-viaţă fusese suspendată.

 Iată care a fost Dezbaterea Tribunalului Constituţional:

  • Conform Constituţiei poloneze, Polonia este un stat democratic sub autoritatea legii.
  • Toate persoanele din Polonia au drepturi egale, fiecare având cu precădere dreptul fundamental la viaţă.
  • A susţine că un fetus nu este o persoană, este un motiv insuficient.
  • Fiind o persoană, fetusul are dreptul la viaţă încă de la concepţie.
  • Avortul din motive sociale (sau la cerere) încalcă dreptul la viaţă al fetusului.
  • Legea care permite avortul din motive sociale sau la cerere se contrazice cu Constituţia poloneză.

 Conţinutul legii.Avortul este ilegal, excepţie făcând 3 situaţii (când sarcina este o ameninţare pentru viaţa mamei sau pentru sănătatea ei, când fetusul este grav afectat, sau când există bănuiala că sarcina este rezultatul unui act ilegal). Legea pedepseşte medicii care execută avortul şi nu femeile în cauză.

 Efectele validităţii legii.Legea a fost în vigoare timp de peste 10 ani. Între timp au avut loc o serie de schimbări favorabile. Cel mai important rezultat al legii pro-viaţă poloneze este reprezentat de descreşterea spectaculoasă a numărului de avorturi executate în Polonia. Se cuvine să subliniem că descreşterea în numărul de avorturi s-a înregistrat de la începutul anilor ’80, moment în care mişcările pro-viaţă au început să se dezvolte, iar Biserica Catolică, precum şi învăţătura Papei Ioan Paul al II-lea, şi-au intensificat activitatea.

De asemenea, sănătatea reproductivă a femeilor s-a înbunătăţit: numărul decesurilor femeilor în urma sarcinii, a naşterii sau post-partum a descrescut (în această perioadă fiind înregistrată o singură moarte rezultată din cauza efectuării unui avort ilegal); conştientizarea cu privire la problemele reproductive a crescut (numărul mamelor minore a descrescut); atât rata mortalităţii infantile, precum şi numarul avorturilor spontane, a scăzut.

Acestea au fost principalele efecte rezultate în urma intrării în vigoare a legii pro-viaţă din Polonia. Celelalte aspecte legate de modul în care funcţionează legea sunt la fel de importante. Vom prezenta o comparaţie, care arată în mod clar că obiecţiile grupurilor pro-avort (care au apărut în timpul procesului de legalizare a Actului şi care reprezintă cea mai răspândită dezbatere a grupurilor pro-avort din întreaga lume) referitoare la pretinsele efecte secundare ale legii, sunt neîntemeiate. Ci, dimpotrivă, imbunătăţirea continuă a sănătăţii reproductive a femeilor poloneze, conştiinţa reproductivă şi rata mortalităţii perinatale scăzută pot fi dovedite.

 

Obieţiile referitoare la lege, apărute încă de când legea era în studiu

Situaţia reală

1. Spitalul va fi plin de femei care au încercat să efectueze avort în mod ilegal şi în condiţii mizere.

Numărul femeilor decedate în urma sarcinii este în continuă scădere (80 în 1991, 23 în 2004 şi 11 în 2007).

2. Femeile care urmează să fie mame nu vor avea nici venit sigur, nici ajutor.

Adăposturi, ajutor şi resurse, rezervate femeilor însărcinate şi noilor mame, sunt încă subexploatate.

3. Închisorile vor abunda cu femei condamnate în urma efectuării avortului.

Legea pedepseşte medicii care efectuează avortul şi nu femeile în cauză.

4. Numărul noilor născuţi abandonaţi şi al cazurilor de pruncucidere vor creşte în mod spectaculos.

Numărul cazurilor de pruncucidere a scăzut (59 în 1992, 26 în 2001, 19, în 2004, 13 în 2007 şi 13 în 2008), iar numărul pruncilor abandonaţi decedaţi s-a stabilizat între 0-2 pe an.

5. Sarcini nedorite vor apărea brusc în rândul adolescenţilor.

Numărul mamelor sub 19 ani este în descreştere (a fost 8% în 1990, 7% în 2001 şi 5,1% în 2008).

6. Numărul avorturilor spontane, considerate neintenţionate (în realitate cauzate chiar de femei), va creşte.

Numărul avorturilor spontane este foarte scăzut.

7. Numărul de decese cauzate de sarcină, travaliu şi naştere va creşte.

Numărul deceselor cauzate de sarcină, travaliu şi naştere a scăzut, fiind, de asemenea, înregistrată şi o descreştere a cazurilor cu complicaţii ginecologice, care cazuri ar putea fi efecte ale avorturilor ilegale.

 

Acceptarea socială a legii.Acceptarea socială a avortului a scăzut. În 1992, 26% din persoanele întrebate au spus că avortul ar trebui efectuat necondiţionat. Ulterior numărul a scăzut considerabil iar astăzi numai 16% dintre polonezi aprobă avortul. Majoritatea cetăţenilor polonezi consideră că avortul ar trebui interzis în situaţiile descrise în lege.

 Din păcate, în aceeaşi perioadă, numărul de persoane care acceptă afirmaţia, cum că avortul ar trebui permis în anumite circumstanţe, a scăzut. Acest fapt dovedeşte faptul că legea, care este momentan în vigoare, influenţează în mod real atitudinile privitoare la avort.

 Cum legea apără viaţa.Este momentul să se încerce o evaluare mai corectă a influenţei Legii Anti-avort. Sperăm că această scurtă prezentare, bazată pe informaţii guvernamentale, oficiale, va răspunde celor mai frecvente întrebări.

 A scăzut numărul avorturilor de când a intrat în vigoare Legea Anti-avort?

Da, a scăzut. În Tabelul 1 ataşat mai jos se pot vedea numărul de avorturi legale înregistrate în fiecare an. Acest fapt indică o descreştere rapidă, singura exepţie fiind în anul 1997 cand Legea a fost parţial suspendată. În general, numărul de avorturi scade cu fiecare an.

 

Dr. Ing. Antoni Zięba
Președintele Asociației poloneze pentru Protejarea Vieții Umane (www.pro-life.pl)
Cofondator al Cruciadei Rugăciunii pentru Protejarea Copiilor Nenăscuți (www.krucjata.org)

 Traducere cu permisiune: Asociația Darul Vieții