O semnătură discretă a lui Dumnezeu
|Depunerea Angajamentului – o semnificație adâncă care se dezvăluie treptat
Pentru cei care socotesc că Depunerea Angajamentului pentru castitate este ceva rigid, fără sens sau chiar o manipulare a adolescenților, am găsit o mărturie pe cât de minunată pe atât de edificatoare.
Bob Rice este un muzician renumit, dascăl îndrăgit și scriitor, predă la Universitatea Franciscană din Steubenville, Ohio și are o familie cu 7 copii. El povestește* cum a depus Angajamentul pentru castitate la vârsta de 14 ani, o vârstă la care încă nu înțelegea exact ce înseamnă castitatea, dar știa ce înseamnă virginitatea. A depus angajamentul când ”încă nu dorise nici o fată să se culce” cu el. Încă nici nu se simțea atras de fete la vârsta aceea.
Știa poruncile lui Dumnezeu și știa că viața sexuală trebuie păstrată până la căsătorie. Dar nu prea știa despre curăția inimii și castitate, care începe cu mult mai înainte de viața sexuală.
Curăția inimii înseamnă, printre altele, puritatea în gândire, eliminarea oricăror gânduri erotice și pasionale, înseamnă controlul atașamentelor dezordonate și prudență și distanță față de persoanele simpatice de sex opus.
Mai târziu a descoperit desigur toate aceste atracții și frământări ale tinerilor, însă în sufletul lui a rămas doar confuzia asupra ceea ce înseamnă castitatea și s-a purtat într-un mod cu fetele care l-a determinat să-și ceară iertare mai târziu. Chiar a întâlnit o fată care a crezut că este cea aleasă, însă relația lor nu a fost ceea ce trebuia până ce într-o zi a auzit o conferință despre castitate după care a semnat plin de entuziasm cardul pentru castitate, a trimis unul și prietenei sale. Astfel amândoi au luat hotărârea de a trăi în castitate până la căsătorie. A venit surpriza: relația cu fata și-a pierdut fascinația fără componenta erotică!
Se știe că apropierea fizică dintre doi oameni întunecă simțul critic și cunoașterea obiectivă a celuilalt. Dacă cei doi s-ar fi căsătorit atunci, fără îndoială că ar fi urmat ”trezirea” după primul val de pasiune și nu s-ar fi păstrat pea multă atracție dintre ei. Ar fi urmat ori trăirea unui calvar în relație ori divorțul. Distanța față de partener este hotărâtoare pentru păstrarea discernământului în alegerea partenerului.
Mai târziu Bob a întâlnit-o pe cea care Dumnezeu i-a hărăzit-o a-i fi soție și mamă a copiilor săi. În momentul acela deja înțelesese ce înseamnă o relație castă și au avut puterea voinței de a o trăi până la căsătorie. ”Castitatea există pentru a proteja relații minunate, în timp ce activitatea sexuală le duce în confuzie și le distruge”, a înțeles Bob.
Mare a fost surpriza lor, când au descoperit că amândoi au semnat cardul pentru castitate la aceeași conferință în aceeași zi:
”Pe când eu mă aflam într-un colț al sălii, angajându-mă în fața lui Dumnezeu și în fața viitoarei mele soții să rămân cast pentru căsnicia mea, ea se afla în celălalt colț, făcând același Angajament.”
Au fost mulți sfinți care au simțit din vârsta copilăriei chemarea de a depune Angajamentul de castitate sub o formă sau alta și de a se consacra lui Dumnezeu. Tinerilor, nu vă lăsați descurajați de cei care persiflează acest gest/ritual și îl califică fără sens, habotnic sau exagerat. El este prețios în ochii lui Dumnezeu și chiar dacă pe moment nu înțelegem întreaga lui semnificație, mai târziu în viața vom fi recunoscători precum Bob Rice că am avut această oportunitate și vom vedea roadele sale spirituale.
Oamenii pot fi indiferenți, dar uneori Dumnezeu își pune semnătura discretă peste un asemenea gest, sugerând mai multe decât putem noi crede…
* https://chastity.com/2013/08/the-pledge-card/
https://bob-rice.com/