Canonizarea Maicii Tereza de Calcutta – o sfântă perfectă!
|
Duminică, 4 sept.2016, a fost canonizată Maica Tereza de Calcutta de către Sf. Părinte Papa Francisc
O sfântă potrivită timpurilor noastre sufocate de egoism și hedonism, această călugăriță albaneza dăruiește lumii un model inegalabil și uriaș de dăruire de sine, altruism și înțelepciune.
Cântăreața acum nu mai este, dar cântecul ei este cântat pe tot globul: peste 5.000 de călugărițe și peste 400 de frați ai carității activează în lumea întreagă!
A fost lăudată de persoane, guverne, organizaţii, dar a primit şi criticile multora, contrari esenţei prozelitiste a operei sale care includea o poziţie foarte fermă împotriva contracepţiei şi avortului, crezul în bunătatea spirituală a sărăciei şi administrarea sacramentului botezului pentru muribunzi. …
Pentru a ne introduce în lumea Maicii Tereza, deja citatul Malcolm Muggeridge face asemănarea dintre percepţia sa obişnuită şi cea a surorii. La începutul cărţii Something Beautiful for God, Muggeridge menţionează o scurtă şedere a lui la Calcutta în anul 1930 (ca redactor adjunct al ziarului „The Statement”), în timpul căreia a rămas dezgustat de zonele degradate şi de condiţiile sociale mizerabile. Aminteşte că întreba persoanele: „Pentru ce nu fac nimic autorităţile?” şi se îndepărta repede. Maica Tereza în schimb vedea aceeaşi mizerie şi rămânea, înarmată, aşa cum spune ziaristul, numai cu „acea iubire creştină care iradia”. Muggeridge afirma: „Cât priveşte lungirea mea cu privire la condiţiile sociale mizerabile din Bengala, trebuie să spun că mă îndoiesc de faptul că în orice contabilitatea divină consideraţiile mele pot să valoreze chiar şi numai jumătatea ridicolă din zâmbetul pe care Maica Tereza îl îndrepta unui cerşetor de pe stradă care-i capta atenţia sa”. Aşa răspundea Maica Tereza la critici: „Nu are importanţă cine spune asta, ar trebuie să fie acceptat cu un zâmbet şi să se continuăm să facem propria muncă”.
Articolul întreg: ”Forța unui zâmbet”