DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Moartea progresivă a conștiinței

de Pr. Shenan Boquet, președintele HLI
Noi suntem Borg. Coborâți scuturile și predați navele. Vă vom adăuga unicitatea biologică și tehnologică la a noastră. Cultura voastră se va adapta pentru a ne servi nouă. Opunerea este inutilă.

În universul fictiv al filmului Star Trek, Borg este o colecție de specii care a fost transformată în organisme cybernetice și care funcționează ca drone în „Colectiv”, acestea acționează într-o mentalitate de stup. Asimilează noi specii în ”Colectiv” adăugându-se astfel noi achiziții la intelectul și abilitățile colectivului. Făcând parte din Borg, cei asimilați devin o componentă din ”Colectiv” și pierd simțul de individualitate.
Vă sună cunoscut? Ar trebui, pentru că acesta este scopul final al ideologiilor care afectează cultura noastră astăzi – individualismului și relativismului cultural.


Numărul de catolici din SUA, în jur de 70 de milioane. Mulți văd Biserica Catolică din SUA ca fiind respectată și influentă tocmai în măsura în care ne-am complăcut cu elita pentru a ajunge să-i facem pe oameni să ne placă. Acesta este modul în care ne facem relevanți.

Din acest punct de vedere, obiectivul este ”construirea de punți”. Orice este distinct, catolic și creștin, poate fi pus deoparte până mai târziu. Odată ce avem suficientă influență și relevanță, atunci noi (într-o zi) o sa-l putem aduce pe Cristos înapoi în conversație.

Dar, după decenii în care această strategie a eșuat, încă mulți se străduiesc să se amestece într-o cultură din ce în ce mai ostilă, iar cei mai mulți catolici nu au nici o idee despre ceea ce Biserica mai crede sau cu ce este ea diferită. Noi am fost asimilați, iar asimilarea noastră în „Colectivul american” este dezastruoasă.

Sprijiniți de o moarte constantă și progresivă a conștiinței, catolicii din SUA conștientizează că acest comportament imoral și politica ce decurge din acceptarea acestui comportament, sunt contrare învățăturii lui Isus și Bisericii Sale. Însă, cu toate acestea, mulți se tem să nu ofenseze, punându-L pe Cristos și învățătura Sa deoparte, în această căutare a ceea ce este relevant.

De-a lungul ultimelor câteva săptămâni am văzut o serie de articole din partea liderilor catolici cu privire la viitoarele alegeri. Acest lucru este binevenit și pe deplin adecvat, în ciuda a ceea ce spun unii. Cu toate acestea, din păcate, ne rămâne să încercăm să facem în câteva săptămâni ceea ce mulți au stabilit să facă timp de zeci de ani, iar acest lucru va avea probabil un efect redus. Noi am făcut foarte puțin pentru a influența unificarea potențialilor candidați – catolici și non-catolici. Deși au existat exemple de oameni de conducere curajoși, credincioși, în Biserică, și care s-au opus culturii seculare de-a lungul timpului, se pare că buzunarele rezistenței continuă să crească, prin urmare nu am reușit să-i învățăm credința autentică și să respingem asimilarea în cultură. În ultimele decenii, catolicii, asemenea unui bloc au devenit imposibil de distins de non-catolici, votând pentru unii dintre cei mai josnici opozanți ai învățăturii catolice, în special în ceea ce privește sfințenia vieții umane. Cel mai notabil exemplu a fost în cazul lui Barack Obama, care a primit o majoritate de voturi din partea catolicilor în ambele alegeri prezidențiale.

Catolicii din Statele Unite sunt radical împărțiți cu privire la aspectele doctrinare și morale privind contracepția, avortul, uniunile între persoane de același sex, educația sexuală, și ideologia de gen. Candidații politici și partidele lor exploatează această realitate. Această problemă, exasperantă în continuare; mulți catolici se ridică la serviciul public, iar în loc să introducă credința în îndatoririle lor de conducere, au provocat scandal și confuzie prin dezacordul lor cu privire la învățătura Bisericii și aprobarea culturii seculare: Joe Biden, Anthony Kennedy, John Kerry, Tim Kaine și Nancy Pelosi, pentru a numi doar câțiva.

Ca și catolic ar trebui să aprob legile și comportamentul imoral al acestei națiuni ”carte blanche” (libertatea completă) pentru că trăim într-o cultură imperfectă printre oameni imperfecți? O să ignor eu identitatea mea de catolic – un ucenic al lui Isus Cristos – pentru că îi deranjează pe alții? O să rămân eu tăcut la nedreptatea făcută celor mai vulnerabili ai societății noastre – copilul nenăscut – deoarece guvernul meu spune că este legal să omoare copilul? O să accept eu și o să pretind că redefinirea căsătoriei și a ideologiei de gen sună bine din punct de vedere moral?

Poate vi se pare uneori că eforturile noastre nu sunt fructuoase. Noi vedem câteva victorii, dar în general este clar că Dumnezeu acordă națiunii noastre dorința colectivă pentru o „libertate” falsă care nu este de la El. Dar, prietenii mei, opunerea la rău și refuzul de a fi asimilat nu sunt niciodată inutile!

Vă dau un exemplu, un cuplu catolic căsătorit pe care l-am întâlnit recent. Mi-au spus ca și-au schimbat cercul de prieteni, deoarece comportamentul imoral al prietenilor lor a fost dăunător pentru viața lor de familie, în special pentru copiii lor. La început, au încercat să-i influențeze cu răbdare pe prietenii lor, dar atunci când toate tentativele au eșuat, au trebuit să decidă ce era cel mai bine pentru familia lor.

Un medic pe care l-am întâlnit recent în străinătate a fost persecutat pentru că nu mai scrie rețete pentru contracepție. În urma acestei decizii a fost amenințat cu pierderea licenței sale de medic și implicit cu pierderea anumitor facilități financiare. După numeroase încercări nereușite de a-și apăra libertatea de conștiință, acum el este forțat să se mute cu familia într-o nouă țară și practice medicina acolo.

Au făcut alegerile corecte acest cuplu și medicul? Ar fi trebuit ca medicul să se compromită – să permită să fie asimilat – și să continue să fie partener cu cei care nu au fost de acord cu el, deoarece ar putea face în continuare un lucru bun ca medic – ajutorarea persoanelor care au nevoie? Ar fi trebuit ca acel cuplul căsătorit să-și mențină prietenia – să permită să fie asimilați – în speranța că schimbarea va avea loc pe parcurs, în timp ce tolerau impactul negativ asupra copiilor lor?

Fiți atenți la modul vostru de viață, dragi oameni, și asigurați-vă că sunteți într-adevăr, lucrători ai Domnului. Fiecare persoană ar trebui să ia în considerare ceea ce face și să se gândească foarte bine dacă lucrează în via Domnului. – Sf. Grigore cel Mare

Porunca Domnului Isus, „Du-te și tu în via Mea” este o chemare universală, care răsună în fiecare generație și se adresează fiecăruia dintre noi. Catolicii din Statele Unite nu sunt scutiți de această obligație în Cristos, ci cu fiecare generație de ucenici, Domnul Isus ne trimite pe drumurile mai puțin umblate și piețe pentru a proclama Vestea cea Bună – Isus este Domnul și prin Crucea Sa El a învins păcatul și de moartea!

Vom afla în scurt timp consecințele alegerilor, dar indiferent de rezultatul acestora, sarcina și provocarea ne sunt clare – să ne re-dedicăm la ucenicie adevărată și eroică, în timp ce, concomitent să apărăm viața, familia, pe cei mai vulnerabili și nu în ultimul rând a noastră Credinţă. Un astfel de angajament permite lui Dumnezeu să ridice oameni de virtute, cu caracter moral bun și abilități demne de conducere.

Nu avem de ce să ne temem, atâta timp cât noi trăim și acționăm cu curaj și în credință. Opunerea la rău nu este niciodată inutilă; dimpotrivă, este necesară.

Sursa: http://www.hli.org/2016/11/is-resistance-futile/