DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Factori de influență ai avortului

Dacă numărul avorturilor a scăzut, cum explicăm faptul că rata naşterilor nu a crescut în Polonia?

 Declinul în rata naşterilor, fiind un fenomen îngrijorător şi foarte alarmant, nu este un rezultat al avorturilor ilegale. Ar trebui să fie mai degrabă atribuite pe termen lung tendinţelor demografice, cum ar fi: numărul mic de certificate de căsătorie, schimbările privind vârsta şi structura procreării femeii, problema tot mai mare a sterilităţii legate de tranziţiile civilizaţiei şi, în cele din urmă, schimbarea modelelor de comportament şi de preferinţe în ceea ce priveşte înfăţişarea familiilor de astăzi.

 A existat o creştere a numărului de cazuri de complicaţii ginecologice care ar putea fi un rezultat al avorturilor ilegale?

 Dimpotrivă. După cum se poate vedea în tabelul 1, numărul de decese legate de sarcină şi naştere a scăzut. Această observaţie coroborată cu numărul în scădere de avorturi spontane dovedeşte îmbunătăţirea generală a sănătăţii în ceea ce priveşte capacitatea femeii de a procrea. Dacă informaţia despre numărul de avorturi ilegale din Polonia este adevărată, am observat de asemenea creşterea numărului de avorturi, precum şi decese ale femeilor ca urmare a complicaţiilor după un avort ilegal. Un alt efect pozitiv al Legii anti-avort este introducerea ”Programului de îmbunătăţire prenatală în Polonia”. Unul din rezultatele acestui program este reducerea numărului deceselor infantile de la 19,3% în 1990 până la 5,6% în 2008.

 Tabelul 2. Numărul de cazuri de pruncucidere în Polonia.

pruncucidere in Polonia

 Sursa: Raportul Guvernului referitor la Actul anti-avort ”Planificarea familială, protecţia fătului uman şi condiţiile pentru efectuarea unui avort legal”.

 Faptul că avortul este ilegal a cauzat creşterea numărului de pruncucideri comise de către mame imediat după naştere?

 Dimpotrivă, după cum putem vedea în tabelul 2, incidenţa de pruncucidere este în continuă scădere. A lansa ştiri de senzaţie din cazuri izolate de pruncucidere, sugerând că au fost create de Legea anti-avort, nu este altceva decât utilizarea în mod cinic a tragediilor umane pentru a manipula şi a controla opinia publică.

 Cât de des se întâmplă ca femeile să-şi părăsească copiii nou-născuţi în spitale?

 Numărul copiilor abandonaţi în spitale din diferite motive, nu doar din cauza sănătăţii, este de aproximativ 1000 pe an. Este important să adăugăm că numărul copiilor abandonați în spitale, copii care se găsesc adesea în familii adoptive sau centre de plasament, mai târziu, nu reprezintă o problemă socială gravă. Cei care sunt pro-avort argumentează aceasta, dacă nu ar fi fost această Lege anti-avort, acești copii nu s-ar fi născut. Cu alte cuvinte, aceşti copii ar fi fost ucişi înainte de a se fi născut – aceasta fiind considerată o opţiune preferabilă.

 Această Lege pro-life influențează în vreun fel atitudinea tinerilor?

În mod sigur, da. Dovada este semnificativă, scăderea sarcinilor în rândul minorelor după cum bine se poate vedea în tabelul 3.

sarcini_minore

 Care sunt perspectivele pentru viitor? Ce aşteaptă Polonia, în următorii ani în ceea ce priveşte Legea pro-life?

 Aşa cum am arătat mai sus acceptarea socială pentru avort a fost în scădere. Majoritatea cetățenilor polonezi sunt de acord că dreptul la viață a copiilor nenăscuți trebuie protejat de lege şi consideră că este bine ca Legea anti-avort să rămână în vigoare în formularea ei prezentă. Majoritatea partidelor politice din Polonia susţin că Legea anti-avort este forte bine structurată şi nu doresc să o schimbe în nici un fel.

Tabelul 3. Sarcini în rândul minorelor – un procent al numărului total de naşteri în Polonia.

 

”Planificarea familială, protecţia fetusului uman şi condiţiile pentru efectuarea unui avort legal”.

 Este această Lege ”Planificarea familială, protecţia fetusului uman şi condiţiile pentru efectuarea unui avort legal” suficient de eficientă pentru toţi copiii nenăscuţi?

 Din păcate, această Lege nu protejază copiii care sunt bolnavi, copii care sunt rezultatul unui viol  şi copii care fiind în pântecele mamei reprezintă un pericol pentru sănătatea acesteia. Este acelaşi lucru cu discriminarea sau, în mod special, excluderea copiilor care necesită îngrijiri speciale. În orice caz cei care sunt pro-life sunt conştienţi că este nevoie de un mare efort educaţional pentru a obţine protecţia totală a tuturor copilaşilor nenăscuţi, din moment ce oamenii acceptă  această Lege ca fiind suficientă. Educaţia socială cu privire la creşterea respectului pentru viaţa fiecărei fiinţe umane de la concepţie până la moartea naturală este prioritatea primă pentru Federaţia Mişcării pro-life din Polonia.

factori_influenta_avort

 Toate evenimentele petrecute arată că Legea anti-avort este eficientă şi este spre binele conceperii copiilor, femeilor, familiilor şi a întregii societăţi. Propaganda care intenţionează discreditarea acestei Legi şi extinderea accesibilităţii avortului ar trebui privită ca fiind grav distructivă la adresa societăţii. Întreaga discuţie cu privire la Legea anti-avort ar trebui să ducă la găsirea unor căi mai bune pentru protejarea vieţii copiilor concepuţi, a mamelor şi a familiilor lor. Nu ar trebui niciodată folosită ca argument pentru a ataca dreptul constituţional la viaţă, confirmat de Tribunalul Constituţional Polonez în 1997.

 

  1. Pawet Wosicki Ph. D. Eng – Preşedintele Federaţiei Mişcării Pro-Life din Polonia
  2. Antoni Zieba Ph. D. Eng – Vice-preşedintele Federaţiei Mişcării Pro-Life din Polonia

 Federaţia Mişcării Pro-Life din Polonia are 140 de membrii în toată ţara. Fără să fie corp politic, Federaţia Mişcării Pro-Life din Polonia se concentrează pe sprijinirea politicienilor care – întâmpinând neînţeleri şi de multe ori o anumită izolare – expun cauza pro-life în Parlamentul Poloniei. Noi încercăm să influenţăm şi alţi oameni politici sperând că şi ei vor fi de partea celor pro-life. Mai mult, noi sperăm ca opinia publică să-şi schimbe mentalitatea şi să accepte adevărul că fiecare fiinţă umană, cei care sunt concepuţi, nou-născuţii, tinerii sau bătrânii, cei sănătoşi şi cei bolnavi, toţi au dreptul la viaţă.

 Federaţia Mişcării Pro-Life din Polonia se concentrează doar pe aspectul legal de protejare a vieţii. Majoritatea mişcărilor pro-life unite în Federaţie sunt grupuri şi organizaţii care oferă în mod direct ajutor femeilor însărcinate şi familiilor lor. Protecţia legală a copiilor nenăscuţi, oricum ar fi, va rămâne mereu pe primul plan pentru noi.

 Site-ul nostru : www.prolife.com.pl.

 Dr. Ing. Antoni Zięba

Președintele Asociației poloneze pentru Protejarea Vieții Umane (www.pro-life.pl)

Cofondator al Cruciadei Rugăciunii pentru Protejarea Copiilor Nenăscuți (www.krucjata.org)

 Traducere: Doriana Mada