DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Ciclu de Cateheză audio: Despre adevărata religie

Audio CD, Pr. Valentin Danciu
Ciclu de cateheză Despre adevărata religie (De vera religione) ținut la Biserica greco-catolică Sf. Maria Regina Păcii din Timișoara, 2018

Nimeni nu poate așeza altă temelie decât cea așezată de Cristos
Pr. Valentin Danciu, Din ciclul de cateheza „De vera religione”, 12.12.2018

Tradiția spirituală și ascetică a Bisericii: nimeni nu poate așeza altă temelie decât cea pe care a așezat-o Cristos! Cum creștinii sunt cei care pot înlocui structurile păcatului cu structuri ale dreptății.

………………..

Șocul va fi teribil
De vera religioane I, Pr. Valentin Danciu, 14 noi.2018

Care este esența creștinismului care s-a păstrat și cum s-a păstrat de-alungul istoriei.

Laitmotivul: Oricum am trata aceste lucruri – șocul va fi teribil – te îndoiești că mai ești creștin! Până când nu ajungi în contact cu acest lucruri, nici nu bănuiești că ai o problemă.

Exemplificăm prin sfinții spiritualității carmelitane. La un moment dat în istoria Carmelului foarte puțini carmelitani mai aveau acces la desăvârșire: Atunci Dumnezeu a trimis-o pe Sf. Tereza de Avila ca să reformeze Ordinul carmelitan desculț , așa cum a fost el de la început.

…………

Nimic mai grav pentru un creștin decât să spună luminii întuneric și întunericului lumină!
De vera religioane, Pr. Valentin Danciu, 28.11.2018

După perioada de înflorire a creștinismului în Evul Mediu are loc o dezavuare a evului mediu creștin catolic. Nu e evoluție ci involuție. Are loc o convertire a creștinilor înspre om cu consecințele directe pe care le trăim astăzi.

Umanismul renascentist aduce cu sine falsificarea valorilor creștinismului, desființarea unității creștine; vine Luther și rupe Europa în două, începe disensiunea în interiorul Bisericii Catolice; totul se scindează în om și în afara lui, regele de papă, rugăciunea de muncă, credința de rațiune, Cuvântul de Cer, harul de libertate, laicii de călugări, politica de moral, naturalul de supranatural, viața personală de viața socială.

Apar noi națiuni și apare modernitatea cu omul care își este sieși lege; au pus omul în centru în locul lui Dumnezeu și reapar toate relele care dispăruseră în Evul Mediu.