Maternitatea surogat – pro și contra
|Maternitatea surogat
Cu toate că în ziua de astăzi se vorbește tot mai mult despre sarcina surogat, puțini știu că ea nici măcar nu este legală în majoritatea Statelor SUA (43) de exemplu.
Există două tipuri de sarcină surogat:
1. Surogatul altruist, în care mama surogat nu este plătită pentru serviciul ei
2. Surogatul comercial prin care mama este plătită și își prestează serviciile ca un fel de job. De fapt femeia își închiriază pântecele pentru a naște un copil.
De asemena există trei căi de a concepe un copil:
- Surogatul parțial sau genetic. În acest proces tatăl adoptiv își donează sperma pentru a fertiliza ovulul mamei surogat. Astfel copilul va purta ADN-ul tatălui.
- Surogatul total: sperma este aleasă de la o bancă donatoare pentru a fertiliza ovulul în interiorul mamei surogat. Copilul nu își va cunoaște niciodată părinții biologici, părinții adoptivi nu sunt rude, nici mama surogat.
- Surogatul gestațional. Părinții adoptivi contribuie cu sperma și cu ovulul pentru o concepție in vitro. Iar apoi embrionul este implantat în uterul mamei surogat.
Beneficiile aparente ale maternității surogat
Celor care nu sunt implicați în problematică, maternitatea surogat le-ar putea apărea atractivă. De ce?
- Maternitatea surogat permite cuplurilor altfel sterile să aibe un copil înrudit biologic.
- Unii socotesc că maternitatea surogat este mai rapidă decât adopția. Însă tot procesul de ”procreare” poate dura până la 20 de luni.
- Maternitatea surogat pare să satisfacă ambele părți. Însă au fost cazuri în care mama surogat s-a răzgândit și nu a mai dorit să renunțe la copil. Dacă s-a folosit ovulul ei, ADN-ul copilului aparține mamei pe jumătate iar situația legală (nu foarte morală) poate fi foarte încurcată.
Contraindicațiile maternității surogat
În climatul cultural al zilelelor noastre este hotărâtor pentru catolici să cunoască părțile negative:
- Toate formele maternității surogat cer fertilizarea in vitro sau inseminarea artificială care sunt imorale în sine. Deoarece se disociază actul sexual de cel procreativ, după cum explică Catehismul Bisericii Catolice. Viața și identitatea embrionului ”se încredințează puterii medicului și a biologului și instituie supremația tehnologiei asupra originii și asupra destinului persoanei umane. O astfel de relație de dominare este în sine contrară demnității și egalității care trebuie să fie comună părinților și copiilor lor.” (CBC 2377)
Alt motiv este faptul că procesul acesta implică fertilizarea mai multor embrioni. Fiecare dintre aceștia este o persoană. Prin implantare se pot implanta embrioni multipli. În acest caz tehnicianul medical va avorta unii embrioni în mod selectiv pentru a crea spațiu pentru unul sau doi.
Alt aspect este că inseminarea artificială implică masturbarea, un păcat în sine.
- Maternitatea surogat încurajează cuplurile homosexuale să fie părinți. Copiii au dreptul să crească în familii integre, singurul mediu care le poate oferi toate condițiile unui echilibru moral și emoțional pentru creșterea, maturizarea și împlinirea lor personală.
- Maternitatea surogat este identică în sine cu traficul de copii Scopul primordial în cazul maternităii surogat este vânzarea propriului copil. Singura diferența este că aici există un contract premergător concepției. Cine garantează siguranța copilului? În timp ce există legi împotriva abuzului față de copii, aici nu există nici o agenție de supervizare iar șansele abuzului față de copil sau de părinți sunt la îndemâna oricui.
Adaptare după: ”The 7 Pros and Cons of Surrogacy”