Are congelarea consecințe asupra embrionilor?
|de Dr. Daniela Păun, Darul Vieţii Bucureşti
In cele ce urmeaza vom prezenta cateva dintre conditiile pe care le infrunta un embrion pe parcursul congelarii in vederea “folosirii” sale ulteriore.
Conditiile sunt extreme. Congelarea se face la -196 grade Celsius, in nitrogen lichid, acesta avand o toxicitate potentiala.
Embrionii pot fi deteriorati de procesul de congelare si decongelare, pe langa erori tehnice, existand chiar si o minima sansa contaminare cu agenti patogeni pe parcursul conservarii in lichidul nitrogen.
Celulele embrionului trebuie sa supravietuiasca formarii de gheata cu potential letal, deplasarilor trans-membranare ale apei, schimbarilor extreme ale concentratiei de electroliti, ale temperaturii si pH-ului. Decongelarea face reversibile aceste procese. Nu este surprinzator ca dupa ce trec prin aceste conditii nefiziolozice unii embrioni nu vor supravietui.
Numarul de embrioni care supravietuiesc, viabilitatea lor dupa transfer in uter si modul in care congelarea modifica expresia genelor sau fenotipul embrionului pot fi indicatorii ai riscurilor pe care le implica congelarea embrionilor.
Supravietuirea variaza de la clinica la clinica. Aproximativ 20-40% de embrioni “supravietuitori” vor avea unul sau mai multe blastomere afectate, iar restul vor fi complet intacti dupa decongelare.
Bineinteles ca s-au efectuat “studii” pentru a stabilii modul in care embrionii “proaspeti” se implanteaza in uterul mamei versus embrioni decongelati, intacti sau cu defecte. Absenta eticii acestor “studii” prin care in cele din urma se sacrifica si embrioni este evidenta.
Cei implicati in IVF s-au intrebat daca exista si schimbari mai subtile cauzate de procesul congelarii/decongelarii si au cercetat eventuale modificari ale expresiei unor gene. Un studiu al mRNA pentru gena sclerozei tuberoase a indicat modificari, dar pe termen lung nu se cunoaste semnificatia functionala si studii suplimenatare sunt necesare.
Un studiu a indicat faptul ca mamle carora li s-au “transferat” embrioni decongelati au un risc crescut de a avea o sarcina ectopica, dar si acest risc este minimalizat de alti cercetatori.
Pana in prezent nu exista un umar satisfacator de studii care sa urmareasca evolutia copiilor nascuti dupa transferul lor in stadiul de embrion dupa decongelare. Cele cateva studii au fost realizate pana in prezent pe un numar mult prea redus de copii pentru a se ajunge la concluzii solide in privinta dezvoltarii fizice, psiho-motorii, sanatatii, inteligentei sau performantelor scolare. Una dintre dificultatile metodologice este legata de gradul de intruziune in viata acestor copii.
“Darul Vietii” din Malta a adresat la inceputul acetei luni un apel membrilor pro-life ai Parlamentului maltez pentru a respinge practica “profund ne-etica” a congelarii de rutina embrionilor ca etapa din procedura IVF:
“Persoana umana nu poate fi niciodata considerata ca avand mai putina valoare si prin urmare sa fie redusa la nivelul unei marfi sau acela al unui mijloc pentru a atinge un scop.”
Organizatia subliniaza ca in prezent posibilitatea congelarii ovulelor femeii a eliminat necesitatea congelarii embrionilor:
“Pe parcursul tentativelor de fertilizare a ovulelor, nu ar trebui create situatii in care sa fie necesara congelarea unor embrioni suplimentari prin fertilizarea a mai mult de doi embrioni care au fost propusi. Trebuie sa fie evitata situatia unor stocuri de embrioni congelati pe care nu ii doreste nimeni.”
Episcopul Mario Grech a declarat reent ca IVF este o metoda “intensiv avortiva” si contribuie la o cultura a mortii.
Sursa https://motivecontraivf.wordpress.com/2012/04/20/are-congelarea-consecinte-asupra-embrionilor/