Cum vor cunoaște copiii iubirea?
|The Atlantik a publicat recent niște statistici despre căsătoriile din America: ”O creștere dramatică a nașterilor extra-conjugale, a divorțului și a instabilității familiale în rândurile clasei muncitoare arătând că doar 55% dintre copiii cu mame în câmpul muncii vor ajunge la vârsta de 14 ani cu un cămin format din doi părinți”. Iar dintre adulții săraci sunt doar 26% căsătoriți, iar dintre cei angajați 39%. În rândurile celor cu studii superioare procentajul celor căsătoriți este ceva mai mare. Slăbirea căsătoriei atât în America cât și oriunde în lume înseamnă că coloana vertebrală a țării slăbește. După acestea urmează inevitabil tot șirul de dezastre familiale: mai mult abuz de droguri și alcool, rate mai mari de delincvență, mai puține familii întemeiate în generațiile următoare, observă Tucker Carlson – devenit cunoscut recent prin faptul că tras alarma asupra crizei familiei.
Într-un articol publicat în First Things, Dr. John Cuddeback ne îndeamnă să ne concentrăm atenția pe reînnoirea ”gospodăriei”. Adică să scăpăm de forțele centrifuge ale societății noastre distrate, ocupată excesiv, condusă de profit și superficială, care pare că în mod constant azvârle membrii familiei departe de casă astfel încât cu greu se mai văd unii pe alții. În loc de asta, noi trebuie să ne adunăm și să trăim împreună, ca să ne construim familiile într-o comunitate autentică și profundă de persoane.
Sf. Papa Ioan Paul al II-lea spunea: ”Precum merge familia, la fel merge națiunea și la fel merge lumea în care trăim.”
Oamenii spirituali știu că în spatele acestor nenorociri lumești se află păcatul și ruptura din planul individual care contribuie la problema națională. Însă cert este că avem nevoie de lideri politici vizionari care să fie capabili să formuleze politici care sprijină familia. Dar de asemenea, avem nevoie în egală măsură de ”lideri spirituali vizionari care să înțeleagă problema și care să dorească schimbarea turmei lor și să fie capabili să construiască și să-și vindece propriile familie. Una câte una, zi de zi.”
Episcopul Thomas Olmsted îndeamnă familiile într-o scrisoare apostolică recentă ”deveniți ceea ce sunteți și chiar mai mult”. El ne dă șase ”domenii cheie de creștere” pentru întărirea vieții maritale și familiale.
Șase moduri de întărire a familiei
(Episcopul Olmsted)
- Păstrează ziua Domnului sfântă! Și nu e suficientă o oră cât durează sfânta Liturghie de duminică, ci ziua întreagă! Multe familii aleg în ziua de astăzi să-și facă cumpărăturile duminica în loc să prefere rugăciuni, lecturi, jocuri, timp de recreație – care era norma pe vremuri. Cei norocoși poate se întâlnesc pentru o oră cu membrii familiei printre jocuri sportive, programe TV etc.
Episcopul Olmsted spune despre ziua Domnului: ”Atunci când duminica este trăită astfel ca să devină în fiecare cămin creștin cu adevărat ziua Domnului, o zi specială pentru a-L lăuda, pentru a-L primi în Euharistie, pentru a locui bucuros în Iubirea Lui și împreună într-o sfântă comuniune de iubire, sunt convins că Noua Evanghelizare a Occidentului nostru obosit va înflori.” - Spovada lunară. Din nefericire, foarte puțini catolici se folosesc de sacramentul spovezii. Ce are asta a face cu familia? Pacea familiei depinde de pacea din inima fiecăruia. Iubirea dintr-o comunitate nu crește într-un vacuum, ci ea crește în proporție cu creșterea în virtute a fiecăruia dintre membrii comunității. Intimitatea și intensitatea vieții de familie înseamnă că iritarea, dezacordul și combaterea reciprocă sunt inevitabile. Spovada ne permite să ne descărcăm de resentimentul și de vina noastră, să ne întoarcem restaurați în familie și determinați să insuflăm sănătate în viața de familie prin propria noastră virtute personală. Mai mult, prin spovada regulată părinții dau un exemplu de umilință copiilor lor.
”Atunci când suntem indignați și ne luptăm în familie, când temperamentul este încins și răbdarea a ajuns la limită, a sosit vremea pentru spovadă” scrie episcopul Olmsted. ”Instruiți-vă copiii să meargă lunar la spovadă și veți forma un obicei care le va păzi sufletul de-alungul vieții. Doar puține alte lucruri există care vor avea un efect pozitiv mai trainic în viețile lor și care să aducă pacea în familiile voastre.”
- Masa zilnică comună în familie. Cerința cea mai de bază și mai simplu de implementat. Și chiar are potențialul să transforme multe familii într-un timp relativ scurt. ”Cu greu ne putem imagina un pas mai eficient spre comuniunea familială în afară de sacramente”, scrie episcopul Olmsted.
Într-adevăr timpul meselor în familie ar trebui considerat ceea ce este cu adevărat: timp sacru. Nu este întâmplător faptul că marele sacrament al credinței noastre – sf. Euharistie – a fost instituit la o masă și ia forma unei re-activări a acelei mese. A ne aduna în jurul unei mese și a ne hrăni trupurile în comunitate întruchipează calea divină recomandată de a ne hrăni sufletele.
”Masa comună regulată în familie are un har special, o gravitate spirituală și abilitatea de a nutri descoperirarea celuilalt în timp,” spune episcopul Olmsted. ”Familiile au nevoie să se deconecteze de spațiul lumesc, membrii ei să fie prezenți unul pentru altul și să frângă pâinea împreună”.
- Petreceți timp împreună ca soți. Poate că acest punct e atât de fundamental încât nici nu mai trebuie spus. În familiile de astăzi trec zile sau poate săptămâni în care cuplul nu mai are o converație semnificativă din cauza programului lor încărcat. Astfel nu își pot crea o unitate familială. Dacă părinții nu comunică unul cu altul și nu își împărtășesc necazurile și mângâierile, oare cum pot să-și conducă familia într-un mod eficient?
Iubirea pe care mama și tata o arată unul altuia este iubirea care va modela pe ceilalți membrii ai familiei. Dacă mama și tata nu au interes față de viața celuilalt, dacă nu se încurajează în luptele lor, dacă nu se roagă împreună, atunci cum vor ști copiii lor cum arată iubirea dătătoare de sine și cum se arată aceasta celorlalți?
”Relațiile sunt construite cu materialul timpului”, observă episcopul Olmsted. ”Să ne reamintim cum în evanghelie Isus, chiar dacă era el însuși Dumnezeu, și-a luat timp în mod regulat departe de discipolii săi, ca să fie singur cu Tatăl său. Ca și soți, timpul deoparte de treburile gospodărești, este o resursă fundamentală de reînnoire a căsătoriei voastre.” Episcopul sugerează o întâlnire regulată de noapte sau un timp petrecut în adorația Preasfântului Sacrament.
- Să stabilim o graniță digitală clară. Tehnologia a devenit gradual atât de omniprezentă în viețile noastre încât mulți oameni omit să observe cât de atotpătrunzătoare este aceasta sau cât de înrobiți sunt. Să nu ne amăgim, o revoluție fără precedent s-a produs și continuă încă. Din nefericire mulți oameni ignoră modurile în care tehnologia le întrerupe relațiile – sau chiar capacitatea de relaționare.
”Tehnologia are propria logică” observă episcopul, ”iar logica ei este ‘continuă să te uiți pe ecran’.” Această logică invadează orice aspect al vieții de familie. Chiar și spațiul sacru al mesei de cină – pentru acele familii care încă mănâncă împreună – este redus în mod regulat la o colecție de ființe umane alipite silențios de ecranele lor.
Tehnologia o fi necesară, dar ea trebuie controlată, altfel ne controlează ea pe noi. Fiecare familie are nevoie de un manifest al tehnologiei – o filozofie tehnologică bine gândită, acompaniată de reguli practice, executorii, scrise pe hârtie dacă e necesar. Unele sugestii ar putea fi: fără telefon mobil la cină, fără televizor în dormitor, softuri de filtrare a internetului la toate aparatele conectate, perioade programate de pauză tehnologică.
”Fără să stabilim limite clare pentru aparate digitale în căminul nostru, planul nostru pentru viața spirituală poate fi subminat ușor sau chiar sabotat!” scrie episcopul Olmsted. ”Era digitală ne-a adus o mare oportunitate să răspândim Evanghelia, dar nu putem rămâne naivi în fața faptului că tehnologia poate cauza nenorocire mare și aduce răul în căminele noastre. Pornografia, violența, profanul, ideologii fără sfârșit și material politic furios sunt deseori la îndemâna copiilor noștri.”
Părinții au dreptul și chiar datoria să controleze modul cum lumea exterioară intră în căminul lor. Mulți părinți sunt pe departe prea rapizi să cedeze în fața presiunii partenerului sau să fie pe placul copiilor lor, dorind să evite o controversă sau să nu apară ciudați, în loc să impună directive clare care să întrețină sănătatea familiei. Oricum, a așeza directive clare, executorii pentru timpul de monitor al vostru și al copiilor voștri poate fi unul dintre cele mai eficiente moduri de a susține activități reale care hrănesc familia: ”jocul adevărat, conversația adevărată, prietenia adevărată”, în cuvintele episcopului Olmsted.
- Consacrați căminul Sfintei Fecioare Maria. Fiind atâtea forțe dezlănțuite împotriva vieții de familie în ziua de astăzi, ar fi o nebunie pentru orice familie să încerce să meargă singură. Orice familie are nevoie de protecție spirituală. Din acest motiv episcopul Olmsted îndeamnă fiecare familie din dieceza sa să-și consacre familia Mamei cerești sub imaginea Fecioarei de la Guadalupe.
Aceasta este o idee minunată și ceeea ce vă îndemn să facă fiecare familie. Fecioara Maria de la Guadalupe este patroana organizației Human Life International. Prin apariția de la Guadalupe Maica Sfântă a dezrădăcinat cultura morții îmbrățișată de azteci și a convertit milioane de inimi la Cristos.
”Mijlocirea ei pentru familiile noastre este cheia pentru a căștiga încă o dată bătălia spirituală în timpurile noastre”, spune episcopul Olmsted. ”Dragii mei fii și fiice, dacă nu ați făcut-o încă, invitați-o pe Maica sfântă să locuiască cu voi, consacrând căminul vostru lui Isus prin Inima ei Imaculată.”
Nu este alt timp precum cel de acum
Sper că veți considera în mod serios cum să implementați fiecare dintre aceste șase sugestii în viața voastră de familie. Căci, Episcopul Olmsted a scris într-un interviu recent despre scrisoarea sa ”Unitatea de bază a societății este familia. Unitatea de bază a Bisericii este familia. Și asta înseamnă că sănătatea societății și sănătatea Bisericii este sănătatea fiecărei familii.”
Una dintre multele soluții potențiale în această criză este faptul că avem puterea de a face pași semnificativi astăzi pentru a ne proteja familia împotriva forțelor anti-familie.
Prelucrare după: Putting the Family First, Pr. Shenan Boquet