DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Criza pregătirii pentru căsătorie

de Pr. Shenan Boquet, presedinte al Organizatiei Human Life International 

Din experiența mea ca preot și președinte al HLI pot observa cum cuplurile căsătorite sunt prost pregătite pentru viața sacramentală la care sunt chemați în Hristos. Există o serie de motive pentru această realitate nefericită.

 În primul rând, părinții și Biserica nu au reușit să formeze sufletele pentru a-l iubi pe Dumnezeu și poruncile Lui. În cele mai multe cazuri, credința nu a fost transmisă următoarei generații precum a poruncit Domnul nostru (Deut 6: 4 și urm.) fapt ce ne aduce la această criză actuală din Biserică și din societate.

Ca urmare, cultura morții a făcut pași mari în coruperea intențiilor a multor adulți care caută căsătoria pentru că nu înțeleg cerințele de bază ale fidelității, exclusivității, stabilității și a rodniciei din cadrul uniunii maritale. În multe cazuri, experiența lor de căsătorie sacramentală este limitată sau inexistentă.

 Din cauza ratei ridicate de divorț, multi adulți tineri care doresc să se căsătorească – sau chiar și cei care discern o vocație pentru preoție – provin din familii destrămate, fapt ce afectează înțelegerea lor despre căsătoria sacramentală și viața de familie precum a constituit-o Dumnezeu. Există și un procent foarte ridicat de adulți tineri care au relații sexuale premaritale, care arată și agravează neînțelegerea lor despre ce înseamnă sexualitatea. Mai mult decât atât, multe cupluri care se apropie Biserică, conviețuiesc ca și cum ar fi căsătoriți. Și dacă se căsătoresc este mai mult ca niciodată probabil să o facă în afara credinței lor, așa cum arată un sondaj recent al Pew Research.

 Frați și surori în Hristos, această confuzie tragică continuă să ne afecteze astăzi pe noi toți. Tinerii nu au fost crescuți în aceeași cultură bazată pe credință pe care mulți dintre noi am primit-o de la bunicii și părinții noștri. Nu putem compara pregătirea cuplurilor din acea generație cu pregătirea drastică ce ar fi necesară cuplurilor de astăzi. Dacă dorim să recuperăm o înțelegere adecvată a căsătoriei naturale, atunci trebuie să contestăm și să ne confruntăm cu ideologia și mediul în care crește tineretul nostru. Trebuie să îi încurajăm cu dragoste și fermitate să-și trăiască datoriile și responsabilitățile în Hristos și să râvnească pentru sfințenie în vocația lor.

 Este adevărat că mai multe eparhii au conceput programe robuste de pregătire pentru căsătorie și episcopii au ridicat standardele pentru cei care speră să se căsătorească în Biserică. Din păcate, cu toate acestea, multe programe de pregătire pentru căsătorie sunt inadecvate, deoarece nu sunt axate pe sprijinirea cuplului pentru a trăi cu fidelitate vocația lor. În loc să se  concenteze pe căsătorie, multe cupluri se concentrează exclusiv asupra detaliilor nunții: ținuta miresei, florile și petrecerea.

 Episcopii și preoți catolici din întreaga lume trebuie să își ia în serios această responsabilitate de a pregăti tinerele cupluri pentru viața sacramentală în Cristos. Dacă putem recupera acest lucru, atunci putem schimba viitorul! Copiii care cresc în cămine deschise fata de viață sunt mult mai probabil să primească formarea corespunzătoare de care au nevoie; Aceiași copii vor influența cultura din jurul lor și o vor transforma pe măsură ce devin soț și soție, persoane consacrate și preoți. Dacă nu vom vedea imaginea de ansamblu – criza gravă din fața noastră pe care trebuie să o discutăm – atunci divorțurile vor continua, numărul celor care trăiesc împreună înainte de căsătorie și al cuplurilor homosexuale va crește și o societate fără copii va deschide poarta către moartea societăților tradiționale și naturale din întreaga lume.

 În cele din urmă, trebuie să recunoaștem că mulți dintre cei care se apropie de Biserică sperând să se căsătorească nu sunt pregătiți. Trebuie să fim activi în promovarea programelor de castitate pentru tineri. Noi, credincioșii Bisericii, trebuie ne facem datoria și responsabilitatea de a ajuta sufletele. Aceasta este lucrarea Organizatiei Human Life International, care a început cu viziunea părintelui Paul Marx de a apăra viața, credința și familia.

 Prin urmare, să ne rugăm ca episcopii și preoții noștri să se angajeze în aceste probleme și să îi sprijinim activ ori de câte ori putem. Rugați-vă pentru reușita eforturilor HLI de a apăra credința, viața și familia. În cele din urmă, rugați-vă pentru o iubire mai profundă a darului lui Dumnezeu care este căsătoria naturală ca unirea indisolubilă și fidelă dintre un bărbat și o femeie deschiși transmiterii vieții – și iubirii.