DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Cele 8 amenințări referitor la Taina căsătoriei

și ce putem face în această privință

          În data de 25 aprilie 2015, mii de americani se vor aduna în Washington, DC, pentru Marșul pentru Căsătorie. Unii ar putea întreba: „De ce acum?” Deși slăbită de atacurile anterioare, instituția căsătoriei este în prezent sub un atac feroce ca niciodată în istoria omenirii. Participarea la marș este esențială pentru a apăra căsătoria ca uniunea permanentă dintre un bărbat și o femeie deschisă la generarea de viață. În trecut, unitatea și indisolubilitatea căsătoriei s-au slăbit din cauza unei înțelegeri insuficiente a Legii Naturale. Cu efect mai mare, acest nou atac asupra căsătoriei este cosmetizat de cei care încearcă să redefinească căsătoria pentru a include relațiile homosexuale bazate pe teoria de gen.

Amenințarea 1: Rănirea Naturii

Cartea Genezei arată că problemele între bărbat și femeie provin din faptul că natura noastră umană este rănită de păcatul originar. Înclinațiile spre păcat din natura noastră umană rănită duce de multe ori la alegeri proaste. De exemplu, tendințe iraționale pot face relații sănătoase între soți dificili. De multe ori cuplurile se căsătoreasc fără să se gândească la implicațiile acestui pas major. De multe ori, prea multă atenție este acordată detaliilor, ca ziua nunții și luna de miere, să fie perfecte, în loc să se pună accentul pe angajamentul în sine care este  pentru tot restul vieții. Când dificultăți vin, așa cum o fac în mod inevitabil, cuplurile tind adesea prea repede să se despartă. Alegeri greșite pot fi dictate fie de mândrie, poftă, putere, sau lacomie; totuși, Dumnezeu îi spune lui Cain că el are capacitatea de a-și stăpâni tendințele sale rele. (Gen. 4: 7) Rugăciunea și sacramentele Pocăinței și Euharistiei sunt remedii pentru natura noastră umană rănită. Prin Pocăință suntem absolviți de păcatele noastre; prin Euharistie suntem alimentați și consolidați pentru a depăși greșelile noastre de zi cu zi și pentru a evita păcatul de moarte.

Amenințarea 2: Materialismul și Secularismul

Natura noastră umană rănită face lucrurile destul de dificile, dar cultura noastră secularizată decadentă, exacerbează devalorizarea căsătorie. Începând cu secolul al 19-lea, creșterea materialismului, hedonismului și consumismului a contribuit la un cult al egoismului. Statele au adoptat  legi care nu învinovățesc pe cei care divorțează, iar acest lucru face ca procedura divorțului să fie una accesibilă. Celebrități care au divortat și s-au recăsătorit de mai multe ori au servit ca modele de urmat. Pilula pentru controlul nașterilor a contribuit la infidelitatea conjugală. Ca urmare, rata de divorț  care a crescut constant de-a lungul secolului 20, apoi a crescut foarte mult în 1970 atingând un nivel record de 40 la 1.000 de femei căsătorite la sfârșitul anilor 1970.

Astăzi, atacul împotriva căsătoriei este și mai extins – încercarea de a modifica definiția căsătoriei prin respingerea planul inițial al lui Dumnezeu. Chiar și în Biserică, sunt cei care, în numele milei false, ar aproba încălcarea planul lui Dumnezeu referitor la căsătorie scuzând prin diferite motive contracepția sau permițând împărtășania pentru cei care au divorțat și s-au recăsătorit fără o anulare, sau cei care rămân tăcuți cu privire la ”căsătoria” între partenerii de același sex. Conferirea fidelă a credinței tânărului, rugăciunea familie regulată și un stil de viață simplu ne poate ajuta să stabilim și să menținem prioritățile corecte.

 

 

Amenințarea 3: Încertitudinea  Viitorului

Mulți oameni se tem să aibă copii, deoarece viitorul lor pare atât de nesigur. Ei se tem de deschidere la copii, deoarece se tem de pierderea stabilității și independenței financiare. La baza acestei frici este o lipsă de credință solidă și noțiunea falsă că un angajament este pur și simplu o constrângere asupra libertății, mai degrabă decât un element esențial al iubirii adevărate. Căsătoria este o chemare adevărată de la Dumnezeu, care cheamă cuplul la un angajament pe viață. În sacramentul Căsătoriei, Dumnezeu dă harul Său pentru a perfecționa darurile lor și îi întărește pentru a-și îndeplini îndatoririle.

O teamă exagerată a viitorului poate fi, de asemenea, cauzată de o lipsă de perspectivă istorică, sau din cauză că se pune prea mult accent pe ”soartă”. Papa Francis a declarat recent, ”Aceștia sunt cei care spun că este o greșeală de a aduce acești copii pe lume, din cauza fragilității lor, precum și foamea și sărăcia de care vor suferi. Dar copii nu sunt niciodată o greșeală și suferințele lor sunt doar motive pentru noi să-i iubim și mai mult. „Cuplurile trebuie să cultive virtutea  speranței, de a avea mai multă încredere în Providența Divină.

În multe țări dezvoltate maturitatea târzie este un factor care contribuie la teamă de viitor. Un număr tot mai mare de tineri suferă de ceea ce unii numesc „sindromul Peter Pan”, dorința de a rămâne tânăr și de a evita responsabilitatea. În ceea ce privește vârsta, ei sunt maturi, dar rămân la fel de adolescenți în viața emoțională și se tem de provocările vieții de adult. Frica de angajament și de divorț  face ca multe cupluri să aleagă să trăiască împreună  fără căsătorie, dar nu poate exista dragoste adevarată, fara dăruirea totală de sine asemenea angajamentului pe viață făcut de cupluri în Taina Căsătoriei. Episcopii din Kansas răspund la problema de coabitare în scrisoarea pastorală „coabitare înainte de căsătorie.”

Papa Francis, de asemenea, a avertizat împotriva „culturii  temporare”, prin care se solicită totul sub semnul întrebării și conduce la o atitudine superficială față de asumarea responsabilităților. Adesea, cuplurile amână copiii prea mult timp. Odată cu vârsta, dorința de a avea copii este mai puternică; totuși, ei nu mai au capacitatea de a concepe din punct de vedere fizic. Oamenii trebuie să fie avertizați că Dumnezeu este întotdeauna dispus să ierte, dar natura nu iarta. Această amenințare ar putea fi remediată atunci când oamenii, indiferent de vârstă, sunt provocați să îmbrățișeze responsabilitatea și cunosc/au învățat beneficiile angajamentului marital și stabilitatea.

Amenințarea 4: Feminismul radical

Timp de decenii, feminitatea autentică a fost atacată de feminismul radical. Mișcarea care s-a luptat pentru drepturile autentice ale femeilor, datorită sufragetelor Americii, cum ar fi Elizabeth Cady Stanton și Susan B. Anthony, au favorizat dreptul la vot și recunoașterea demnității egale a femeilor. Ele nu pledat pentru avort, pentru că au văzut-o ca o exploatare a femeilor. Din păcate, ceea ce a început ca o campanie legitimă pentru apărarea drepturilor s-a transformat la mijlocul secolului al XX-lea, estompând distincțiile dintre bărbați și femei. Rolul tradițional al femeilor ca și casnice și mame a fost discreditat. Betty Freidan susținea în cartea ei Mistica Femină din 1963: „Singurul mod pentru o femeie, ca și pentru un bărbat, de a se cunoaște ca persoană, este prin munca de creatie a ei însăși.”

 

Feminismul radical insistă acum pe redefinirea căsătoriei prin a include uniunile între persoane de același sex. Această amenințare transformă cultura prin respingerea Legii naturale, negând posibilitatea de a aduce viață, încurajând astfel violența avortului, discriminarea copiilor, precum și exploatarea geniului feminin. Pentru a combate acest feminism radical, Sfântul Papa Ioan Paul al II-a spus în Evangelium vitae „Trebuie să promovăm o recunoaștere autentică a demnității femeilor care recunoaște darurile unice și vocațiile de femei și bărbați.” Noi ar trebui să lucrăm pentru a aduce schimbări în societate, astfel că o femeie care este chemată la căsătorie să se simtă atât din punct de vedere economic, cât și psihologic liberă de a rămâne acasă și crește copiii și că alegerea ei este apreciată.

Amenințarea 5:  Promovarea homosexualității prin Teoria de gen și „Egalitatea Căsătoriei”

Activiștii teoriei de gen se străduiesc să reconstruiască la nivel social roluri bazate pe dorințele tranzitorii, mai degrabă decât pe caracteristicile sexuale reale, biologice. Această ideologie amenință, de asemenea  copiii deoarece ea neagă diferențele reale dintre bărbați și femei, în special cu privire la paternitate și maternitate. O astfel de amenințare gravă subminează complet stabilitatea casei. În discursul său de Crăciun la Curia Romană, în 2012, Papa Benedict al XVI-lea a avertizat: „falsitatea profundă a acestei Teorii de  [gen] și a revoluției antropologice conținute în acesta este evidentă. Oamenii contestă ideea că au un caracter, dat de identitatea lor trupească, care servește ca element definitoriu al ființei umane. Ei neagă natura lor și decid că nu este ceva care le este dat în prealabil lor, dar că ei fac aceasta pentru ei înșiși. „Pe baza acestei teorii eronate, avocații cer modificarea legilor civile și  chiar a învățăturii Bisericii. Ei caută să schimbe definiția căsătoriei și fac apel pentru „egalitatea căsătorie”, care ar trata căsătoriile naturale și uniunile homosexuale ca și când ar fi la fel; deși, în realitate, ele nu pot fi niciodată egale în realitate.

Biserica învață în mod clar, „Fiecare, bărbat și femeie, ar trebui să-și recunoască și să-și accepte identitatea sexuală. Diferență fizică, morală, spirituală și complementară sunt orientate spre bunurile căsătoriei și înflorirea vieții de familie. Armonia cuplului și a societății depinde în parte de modul în care complementaritatea, nevoile și sprijinul reciproc între sexe sunt trăite. „

Biserica învață că trebuie să fim sensibili la persoanele care se confruntă cu confuzie de gen și tendințe homosexuale; dar trebuie să ne fie clar că orientarea homosexuală este o tendință spre un rău moral intrinsec „și, prin urmare, înclinarea în sine trebuie să fie privită ca o tulburare obiectivă.” Catehismul Bisericii Catolice are la bază învățătura din Sfânta Scriptură „, care prezintă actele homosexuale ca acte de depravare gravă, tradiția a declarat mereu că „actele homosexuale sunt intrinsec dezordonate.” Ele sunt contrare legii naturale. „

Presiunea de a redefini căsătoria pe baza unei egalități presupuse între orientarea sexuală normală și homosexuală cauzează societății multiple daune. „Redefinirea căsătoriei și a familiei neagă copiilor mama și tatăl de care au nevoie și pe care îi merita. Mișcarea pentru „egalitatea căsătoriei” nu se opune pentru adevărata egalitate în fața legii, ci dimpotrivă forțează o inversare completă a normelor morale, naturale și tradiționale. Deoarece este total contrar ordinii naturale, trebuie să fie impusă societății prin legi nedrepte și atacuri personale. „Apărătorii căsătoriei trebuie să fie conștienți de strategia celor care promovează agenda homosexuală și să refuze să se lase intimidați de tacticile lor agresive. Trebuie să mergem la ofensivă și să spunem cu iubire și îndrăzneală adevărul, indiferent dacă acesta este popular sau nu.

 

Amenințarea 6: Căsătoriile de credință mixtă

În timp ce Biserica acordă, de obicei, o dispensă care să permită căsătoriile mixte din punct de vedere al credinței, ele sunt puternic descurajate. Chiar înainte de a examina aspectul teologic al căsătoriei mixte, întrebarea este: „Cum poate un mariaj supraviețui, atunci când doi oameni au opinii fundamental diferite despre căsătorie?” Când cuplurile au diferite convingeri despre indisolubilitatea căsătoriei sau despre deschiderea către copii sau cresterea de copii într-o credință, aceste conflicte se dezvoltă și pot fi foarte dificil de rezolvat.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Cercetare Aplicată de la Universitatea Georgetown, catolicii au o rată a divorțurilor mai mică decât cuplurile de alte religii. Căsătoriile mixte sunt mai predispuse la eșec. Catolicii care se căsătoresc cu protestanți sau soți cu bază non-religioasă au o rată a divorțurilor de 49% respectiv48%. Catolicii care se căsătoresc cu cineva de credință evreiască au o rată de 35%, în timp ce catolicii care se căsătoresc cu  alți catolici au o rată a divorțurilor de 27%.

Când sunt organizate programe de pregătire a căsătoriei solide, se pot educa pe deplin oameni cu privire la riscurile căsătoriilor mixte și se pot încuraja discuțiile sănătoase cu privire la opiniile lor de bază referitor la căsătorie. Cuplurile trebuie educate cu privire la potențialele capcane ale căsătoriilor  mixte. Cuplurile ar trebui să fie obligate să dea un test de compatibilitate și să discute rezultatele după aceea. Preotul are libertatea de a refuza să  asiste la căsătoria unui cuplu  care crede el că  nu este suficient de pregătit. Poate ar trebui să se acorde mai puține dispense.

Amenințarea 7: Tragedia divorțului civil

În trecut, dreptul civil în multe țări catolice care doreau practicarea divorțului era dificil sau imposibil. De multe ori, oamenii cred în mod eronat că, din cauza că ceva este permis din punct de vedere legal este, de asemenea, moral. Legile artificiale reflectă și învăță anumite valori, valori care nu pot fi neapărat bune pentru o societate sănătoasă. Legile de divorț fără vina au fost instituite în Rusia în 1918, începând cu o tendință distructivă care s-a răspândit în întreaga lume. În ultimii ani, mai multe state din SUA au adoptat legământul căsătoriei , care necesită un nivel mai ridicat de angajament decât o căsătorie civilă simplă pentru a stopa rata ridicată de divorțuri.

De ce ar trebui să ne pese de ratele ridicate de divorț? Studiile arată că cei mai afectați de divorț sunt copiii, în mod special, deoarece îi privează de sprijinul unui tată și a unei mame în aceeași gospodărie. Un studiu 2012 a descris efectele negative ale divorțului asupra copiilor: „Duce frecvent la metode distructive de gestionare a conflictelor, competențe sociale diminuate și pentru copii, pierderea timpurie a virginității, precum și sentimentul diminuat de masculinitate sau feminitate pentru tineri. De asemenea, duce la mai multe probleme câd vine vorba de întâniri, preferă concubinajul, o probabilitate mai mare de divorț și așteptări mai mari de divorț mai tarziu in viață. „

Catolicii nu trebuie să se teamă să proclame Împărăția lui Hristos și să facă toate eforturile posibile în lupta împotriva legilor  nedrepte care sunt contrare dreptului natural și binelui persoanelor și familiilor. După cum era de așteptat, numărul divorțurilor a crescut foarte mult după adoptarea unor legi de divorț. Cel puțin, divorțurile ar trebui să fie mai greu de obținut și cuplurile încurajate să-și onoreze angajamentul lor față de Dumnezeu și unul față de altul.

Amenințarea 8: Atacurile asupra drepturilor parentale

Căsătoria, prin natura sa, este orientată spre procreare și educarea copiilor. Catehismul Bisericii Catolice spune „Legământul matrimonial, prin care un bărbat și o femeie stabilesc între ei un parteneriat pentru întreaga viață, este de natura sa ordonat spre binele soților, procrearea și educarea copiilor …”. Ca educatorii primari ai copiilor lor, părinților, din păcate, le este din ce în ce mai mult negat acest drept și datorie în repetate rânduri  de către societatea contemporană. Un număr semnificativ de țări neagă dreptul părinților de a educa copii acasă. În plus, părinților din multe locuri li se refuză dreptul de a controla ceea ce copiilor lor le este predat în școli, în special prin intermediul programelor anti-viață,  anti-familie și educație sexuală obligatorie. Multe școli publice au implementat programe pentru a instrui copiii cu privire la necesitatea de a redefini căsătoria. Noi ar trebui să oprim categoric în special încurajarea și asigurarea accesului la avort și contracepție fără știrea sau consimțământul părinților.

În concluzie, cel mai puternic  antidot posibil la aceste amenințări iminente la adresa Sacramentului căsătoriei tradiționale, este pregătirea solidă a căsătoriei. Așa cum a spus Cardinalul Raymond Burke recent.

Noi trebuie să inspirăm curaj în cuplurile catolice pentru a da mărturie despre adevăr, despre căsătorie și familie de care cultura noastră are atat de mult nevoie. Trebuie să ajutăm, casele de creștini să fie Biserica internă, potrivit descrierii vechi, pe primul loc în care este predată credința catolică, celebrată și trăită. Întreaga Biserică trebuie să ajute părinții să trăiască cu generozitate și cu fidelitate vocația lor la viața de căsnicie.

Cuplurile căsătorite trebuie să se roage împreună. Catolicii care practică credința sunt mai puțin predispuși  să divorțeze. Familiile trebuie să se roage împreună. Consilierea în Căsătorie ar trebui să fie încurajată atunci când căsătoriile sunt stâncoase.  Testele de compatibilitate înainte de de căsătorie vin în ajutorul  cuplurilor și le ajută să înțeleagă ce puncte forte și puncte slabe au în mod individual, astfel încât împreună, ca o uniune, ei pot găsi modalități de sprijinire reciproca  a punctelor slabe  și de a construi pe punctele lor forte. Un nou program de căsătorie de la Institutul Augustin numit „Iubit – Găsirea Fericirii în căsătorie” poate ajuta la îmbogățirea căsătoriei cuiva.

Demonstrații, cum ar fi Marșul pentru Căsătorie din acest week-end sunt o mărturie publică importantă la sanctitatea căsătoriei. Ei spun publicului că noi credem că o căsătorie este o valoare și merită să fie apărată. Este vital ca o tara/ comunitate să apere căsătoria între un bărbat și o femeie, deoarece o căsătorie autentică este temelia familiei și familia este temelia societății.Marșul pentru Căsătorie îi consolidează pe cei care participă și dă curaj celor care îl asistă să proclame adevărul și frumusețea autentică a căsătoriei naturale.

 

http://www.hli.org/2015/04/8-threats-to-marriage/

 Traducere: Doriana Bodin