DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Biserica este împotriva măsurilor anticoncepționale

Ciclu de broşuri despre contracepţie pregătit de Human Life International 

Chiar pentru mulți catolici care participă la sf. Liturghie în fiecare săptămână, învățătura Bisericii cu privire la măsurile anticoncepţionale este de multe ori neînțeleasă – sau complet necunoscută. Aceasta poate fi chiar mai complicată pentru credincioși atunci când clerul de rang înalt face declarații confuze cu privire la aceste învățături frumoase.

Unul dintre instrumentele pe care Human Life International le utilizează pentru a seta actul direct pe măsurile anticoncepţionale este o nouă serie de broșuri care prezintă ceea ce învață Biserica Catolică despre contracepție, și, de asemenea, discută daune medicale și culturale binedocumentate de utilizare a mijloacelor contraceptive.

În broșura HLI „Introducere în Învățătura Bisericii despre Contracepție”, cititorii află că învățătura Bisericii despre contracepție se bazează pe învățăturile ei pozitive despre sexualitate și căsătorie, care sunt ” în primul rând, o afirmare a marilor bunuri la care Biserica proclamă un răsunător „Da!”

Acesta este un „Da!” pentru adevărul despre condiția umană și pentru dragostea adevărată. Așa cum Sfântul Ioan Paul al II-lea a explicat în lucrarea sa, Teologia trupului: „Când actul conjugal este lipsit de adevărul său interior, deoarece este lipsit în mod artificial de capacitatea sa de procreere, el încetează să mai fie un act de iubire.” Contracepția este în cele din urmă opusă iubirii, deoarece blochează întreaga dăruire de sine între cuplurile căsătorite, și, astfel, dăunează relației lor cu Dumnezeu.

Utilizarea contraceptivelor este împotriva planului divin al lui Dumnezeu referitor la actul conjugal, ceea ce duce cuplurile în păcat, așa cum este descris în introducerea broșurii HLI:

Dumnezeu a stabilit o ” legătură inseparabilă” între aceste scopuri, cel unitiv și cel procreativ al iubirii conjugale, astfel încât atunci când un cuplu respinge unul dintre aceste frumoase scopuri ale unirii lor sexual, aceasta  răneşte pe soțși căsătoria lor, chiar dacă intențiile lor sunt bune.

Sexul însoțit de contraceptive implică o alegere împotriva posibilității de dăruire a unei vieți noi, pentru a preveni sarcina. În mod deliberat face infertil un act sexual în cadrul căsătoriei care ar trebui să fie fertil. Cuplul care face în mod liber și în cunoștință de cauză acest lucru comite un păcat de moarte.

Ceea ce poate fi foarte confuz pentru unii oameni este atunci când aud că Biserica este împotriva măsurilor anticoncepționale, dar îmbrățișează planificarea naturală a familiei (PNF). De multe ori se pune întrebarea: Care este diferența dintre contracepție și PNF?

Răspunsul scurt este că PNF nu este doar o altă metodă de contracepție „naturală”. Nu e deloc înțeleasă  ca măsură anticoncepțională, ci mai degrabă ca un mijloc de autocontrol în cunoștință de cauză că, atunci când este utilizată cu o atitudine de încredere în voința lui Dumnezeu și deschidere față de viață, poate ajuta un cuplu căsătorit să amâne, sau chiar să aibă, o sarcină.

Biserica este împotriva măsurilor anticoncepționale, indiferent de metodă, dar ea încurajează cuplurile căsătorite să practice paternitatea responsabilă.

Din broșura HLI „Contracepția vs PNF”: „Fiecare cuplu căsătorit are responsabilitatea de a practica prin rugăciune ceea ce Biserica Catolică numește a fi „părinte responsabil”, deoarece se referă la numărul și distanța dintre copii. Soții trebuie să-și exercite această responsabilitate cu generozitate în primirea darului vieții, și cu prudență, evitând în același timp egoismul și neglijența.”

„Deși copiii sunt darul suprem al căsătoriei, cuplurile catolice nu sunt obligate să aibă atâția copii cât este omenește posibil. Rămânând mereu deschiși la posibilitatea unei noi vieți, cuplurile pot alege să amâne sarcina, atunci când există un motiv serios. …. În loc să folosească metode contraceptive, cuplurile care au un motiv serios să amâne sarcina pot folosi o metodă bazată pe conștientizarea fertilității, și apoi să aleagă abstinența de la actul sexual atunci când se știe că sarcina este probabilă.”

„Făcută cu o intenție dreaptă, conștientizarea fertilității sau „planificarea familială naturală (PFN)” este pe deplin susținută de Biserică, și poate fi un mod eficient și frumos pentru un cuplu căsătorit să îmbrățișeze darul căsătoriei în mod responsabil.”

Spre deosebire de contraceptie, „PNF exprimă o deschidere profundă faţă de voința lui Dumnezeu pentru un cuplu și îmbrățișează ambele scopuri, cel unitiv și cel procreativ al actului conjugal. …. Sexul rămâne un adevărat act de iubire și nu implică niciodată o acțiune împotriva unui potențial copil – cuplul nu se opune niciodată rodului iubirii lor și, prin urmare, ei sunt capabili să dea și să primească darul complet al dăruirii de sine pe care îl doresc.”

Dincolo de faptul că îi ajuta pe oameni să înțeleagă clar învățătura Bisericii împotriva măsurilor anticoncepționale, seria de broșuri HLI, discută de asemenea, de ce mișcarea pro-viață ar trebui s-o accentueze: deoarece contracepția este anti-viață.

Contracepția contribuie la o cultură a morții, prin crearea unui mediu în care copiii sunt tratați ca o povară nedorită, un impediment pentru scopurile personale, sau chiar mai rău, un dușman care trebuie evitat cu orice preț. Această negativitate spre o nouă viață este o parte integrantă a „mentalității contraceptive” și este motivul pentru care atât de mulți copii concepuți sunt considerați un „accident”, „neplanificați” sau „nedoriți”.

Fondatorul HLI Pr. Paul Marx a vorbit despre această problemă de-a lungul vieții sale. Sfântul Ioan Paul al II-lea a înțeles legătura dintre contracepție și avort și a scris în Evangelium Vitae că cele două sunt „roade ale aceluiași copac”. De fapt, multe „contraceptive” provoacă de fapt avorturi, așa cum detaliază o altă broșură a HLI. În timp ce ele sunt comercializate drept contraceptive, aceste medicamente și dispozitive reușesc să oprească fertilizarea și pot ucide un copil în curs de dezvoltare în uter.

 

Este important nu doar pentru catolici, ci pentru toți apărătorii vieții, să înțeleagă cum contraceptivele duc la distrugerea vieții, a familiei și a culturii noastre. Acesta este motivul pentru care Human Life International va continua să se concentreze pe această temă, precum și la furnizarea de resurse noi, dinamice, educaționale, ca parte a misiunii sale de a construi o Cultură a Vieții în întreaga lume.

Sursa aici