DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Eveniment istoric mondial – Tribunalul Constituțional al Poloniei a declarat că avortul eugenic contravine Constituției poloneze

”Avortul în caz de probabilitate mărită a unor deficiențe severe și ireversibile ale fătului sau al unei boli incurabile care amenință fătul”, care a fost permis din 1993 până în momentul în care copilul este capabil să supraviețuiască în afara corpului matern, este incompatibil cu Constituția Poloneză a declarat Tribunalul Constituțional al Poloniei în 22 octombrie 2020. Deci până în săptămâna a 24-a a sarcinii.

Prin această reglementare avortul din motive eugenice devine ilegal în Polonia printr-o majoritate covârșitoare  de voturi și două împotriviri! Cererea a fost înaintată Tribunalului de către 119 deputați din diverse cluburi parlamentare, de către 8 partide politice și de către membrii din afara partidelor.

Decizia este conformă cu art. 38 din Constituție care declară că ”Republica Polonia oferă fiecărei ființe umane protecția legală a vieții” iar la art. 30 scrie: ”Demnitatea inerentă și inalienabilă a omului este sursă de libertate și de drepturi umane și civile. Ea este inviolabilă iar respectarea și protecția ei este responsabilitatea autorităților publice”.

Pe de altă parte art.31 &3 din Constituție declară că pot fi stabilite restricții ale exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale doar prin statut și doar dacă sunt necesare  într-un stat democrat pentru siguranța sa sau pentru ordinea publică, sau pentru protecția mediului, pentru sănătatea publică sau pentru moralitate și pentru drepturilor celorlalți. Aceste delimitări nu pot afecta esența libertăților și a drepturilor.

Actele planificării familiale, protejarea fătului uman și condițiile pentru întreruperea sarcinii, în vigoare din 1993, au permis până acum avortul în trei cazuri. Unul dintre ele a fost probabilitatea crescută a unei deficiențe severe și ireversibile a fătului sau o boală incurabilă, care periclitează viața.

 Celelalte prevederi ale Legii de Planificare Familială din 1993 legate de viața mamei în pericol sau caz de viol rămân în vigoare.

Astfel s-a încheiat selecția copiilor nenăscuți datorită disabilității, a bolii sau a defectului genetic. În 2019 s-au ucis în mod legal 1074 de copii în pântece în Polonia, incluzând 435 de copii cu sindromul Down, un număr care s-a multiplicat cu fiecare an scurs.

Dezbaterea a fost precedată de o Novena de rugăciune în apărarea vieții copiilor bolnavi și de vegheri nocturne de rugăciune. Mișcările pro-life celebrează și accentuează importanța istorică măreață a acestei decizii. Ewa Kowalewska de la HLI Polonia accentuează că selecția eugenică a poporului polonez va lua sfârșit și se vor face teste prenatale pentru a ajuta și trata în timp actual copilul în pântece. De asemenea se va pune capăt presiunii teribile asupra femeii însărcinate ca să-și dea acordul pentru uciderea copilului ei posibil bolnav. De asemenea, arată Ewa Kowalewska, că avortul în săptămâna a 20-23-a a sarcinii reprezintă o mare amenințare față de sănătatea fizică a femeii iar consecințele mentale psihice vor dura toată viața. Nici nu vor mai fi situații extrem de scandaloase precum abandonarea în spital a vreunui copil avortat viu în săptămâna a 23-a de sarcină datorită suspiciunii de boală și lăsat fără asistență astfel încât va muri cât de curând.

Activiștii pro-avort scot un strigăt puternic. Ei vorbesc despre ”iadul femeii” și de utilizarea torturii, și caută suporteri și ajutor de la partide de stânga din Parlamentul European pentru a ataca Polonia, care a îndrăznit să apere în mod rațional, bazat pe fapte și legal drepturile omului la viață, incluzând un copil bolnav de vârstă prenatală.

Sursa Ewa Kowalewska, Human Life International Polonia