DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Avortul hormonal

Am denumit avortul hormonal ca fiind acel „avort produs de către pilula contraceptivă hormonală ( estrogen şi/sau progesteron), avort ce are loc timpuriu, în primele 14 zile de viaţă a embrionului, deci înainte de implantarea lui în uter”.
Cum se explică acţiunea avortivă a pilulei contraceptive? De ce este falsă definiţia ei? 

Pilula conţine doi hormoni sexuali feminini, Progesteron şi Estrogen. După literatura de specialitate, contracepţia hormonală reprezentǎ modalitatea de prevenire a sarcinii cu ajutorul hormonilor sexoizi ( Progesteron şi Estrogen ) administraţi oral ( pe gură ), parenteral ( injectabil), , vaginal sau prin implant intradermic ( sub piele) .

În realitate efectul lor contraceptiv este minor în comparaţie cu efectul lor abortiv precum şi al efectelor secundare asupra întregului organism ! Dr. Rudolf Ehmann din Elveţia ( amintit mai sus), considerǎ cǎ s-a pus pe piaţa cel mai sinucigaş medicament care a existat vreodatǎ!

Ce sunt aceşti hormoni?

– hormonii naturali ( estrogen şi progesteron ) se secretă de către organism ( ovare ) sub acţiunea unor stimuli veniţi de la creier. Ei se inactiveazǎ rapid în organism, eliminându-se astfel orice cantitatesuplimentarǎ a lor în timp de 24 de ore ;

– hormonii sintetici ( estrogen şi progesteron cu structura chimică modificată , sintetizaţi în laborator), au şi metabolismul modificat, nefiind inactivaţi în întregime şi într-un interval scurt de timp de organism. Stocându-se aproape jumătate din cantitatea lor în ficat ( 60% din estrogen şi 40% din progesteron), ei acţionează vreme îndelungatǎ . În acest fel se explicǎ de ce şi dupǎ întreruperea administrării lor, reacţiile secundare continuǎ sǎ existe, motiv ce a îngrijorat pe medici dar nu suficient încât sǎ se sisteze de tot acest toxic « medicament».

Sunt redate mai jos ambele efecte ale contracepţiei hormonale ( a pilulei ) administrată cu scopul „prevenirii” unei sarcini: efectul contraceptiv şi cel avortiv:

A.) Efectul contraceptiv :
– atât estrogenul cât şi progesteronul blocheazǎ secreţia hormonilor din creier ( hipofiză) care, în mod normal induc ovulaţia, adică eliberarea ovulului din ovar. Ca urmare este inhibată ovulaţia şi nu mai poate avea loc fecundarea . Organismul este de fapt păcălit, el recunoaşte această nouă stare ca şi « o sarcină ». O femeie însărcinată nu mai are ovulaţie cu toate că se secretă în continuare o cantitate mare de hormoni de către placentă. În cazul nostru aceşti hormoni sunt introduşi prin intermediul pilulei. O parte din modificările care au loc în timpul sarcinii, vor avea loc şi la cele care « consumă pilula », motiv pentru care apar multele lor efecte secundare, în lanţ.( vezi cursul despre CO).

– inhibiţia ovulaţiei se realizeazǎ numai cu cantitǎţi mari de progesteron, motiv pentru care şi reacţiile secundare sunt mai mari şi mai numeroase. De aceea s-a recurs la combinarea celor doi hormoni – progesteron şi estrogen – dar nu au scǎzut efectele secundare deoarece se sumeazǎ şi cele provocate de cǎtre estrogen;

– progesteronul produce obstacole în ascensiunea spermatozoizilor : modifică mucusul secretat de către colul uterin prin îngroşarea acestuia, împiedicând înaintarea spermatozoizilor spre uter ;

– împiedică penetrarea ovulului de cǎtre spermatozoid prin scǎderea activitǎţii unor enzime ;

– când se folosesc cantităţi mici de hormoni, nu se mai inhibă hipofiza, deci ovulaţia va avea loc. Din acest moment ele nu mai sunt contraceptive ci îşi vor exercita doar acţiunea lor abortivă.

B.) Efectul abortiv:

a.) asupra trompelor uterine:

– modifică motilitatea specificǎ a trompei, dependentǎ de un echilibru hormonal estrogeno-progestativ ( estrogenii mǎresc peristaltismul tubar, adicǎ contracţiile musculare, iar progesteronul îl diminuǎ). Astfel, progesteronul sintetic administrat singur împiedică înaintarea oului care , fie că se va opri şi va muri, eliminându-se, fie va încerca să se nideze, adică să se implanteze aici unde nu va avea suficient loc pentru creşterea şi dezvoltarea lui. Ca urmare se formează o sarcină extrauterină ( tubară) care va produce o ruptură a trompei cu o hemoragie masivă, deseori fatală pentru femeie.

– progesteronul reduce secreţia mucoasei trompei uterine, deci o „usucă“. Nu se mai secretă substanţele necesare hrănirii copilului în cele 3 zile de migrare prin trompe. Aşa cum am arătat mai sus, în timpul trecerii prin trompǎ, copilul se hrǎneşte prin schimburi nutritive de la acest nivel (glicogen care se descompune în aminoacizi şi glucide ).

Embrionul, din lipsă de hrană nu se mai divide şi moare, deci se produce din nou un avort hormonal ( precoce).
– dacă pilula conţine ambii hormoni iar embrionul ajunge uneori în mucoasa uterină, aici va găsi un loc cu totul neprielnic dezvoltării sale, datorită conţinutului estrogenic, care usucă mucoasa uterină, după cum este redat mai jos.

b.) asupra mucoasei uterine ( a endometrului):
– estrogenul ( mai ales din pilula microdozată, cu cantităţi mici de hormoni), face mucoasa uterină inaptă pentru implantarea embrionului prin uscarea ( atrofierea ) glandelor şi al arterelor spiralate care hrǎnesc embrionul dupǎ nidaţie. Ca urmare, embrionul nu se mai implantează în uter şi va fi eliminat , deci avem din nou un avort hormonal, produs de aşa zisele contraceptive.

C.) Efectul exclusiv avortiv al contracepţiei « de urgenţă » ( pilula  „de a doua zi”) :

Această piluală nu se administrează în scop preventiv, deci nu o putem numi contracepţie. Ea se adminstrează când concepţia deja a vut loc, în primele 72 de ore de la concepţie ( deci 3 zile de la cotactul sexual ) când embrionul format este la nivelul trompei uterine şi începe migrarea cǎtre uter, dar doza mare de hormoni ( valabilǎ pentru câteva luni, în mod normal !) încetineşte mişcǎrile trompei uterine pentru a nu putea înainta copilul ; se atrofizǎ mucoasa uterinǎ, implicit cea a trompelor uterine ( se usucǎ glandele care hrǎnesc copilul) şi acesta nu se mai poate hrǎni. Dacǎ totuşi supravieţuieşte pânǎ în uter aici nu se va putea nida negǎsind condiţii prielnice, deci va fi avortat şi ne întâlnim din nou cu situaţia unui avort hormonal !
Dozele şi combinaţiile de hormoni sunt următoarele :

a.) Estorprogestative :(Metoda Yuzpe) : este o asociere între 50 micrograme de estrogen (etinilestradiol) şi 250 micrograme de progestativ ( levonorgestrel) ; doza este foarte mare şi apar efecte secundare precum : vǎrsǎturi , dureri de cap, dureri de sân, deseori hemoragii !

b.) Estrogeni : DES : se folosesc 2,5 – 5 mg /zi de EE ( etinilestradiol), reprezentând doza pentru 2-3 ani dacǎ ar lua zilnic o pilulǎ de 30 micrograme ! Efectele secundare sunt atât de importante încât metoda a fost pǎrǎsitǎ ;

c.) Progestativele : preparatul Postinor ( Ungaria) : 4 tb. de câte 0.75 levonorgestrel sau Norethisteron ( China) : 5 mg/zi, timp de 10-14 zile ! Este cea mai folosită metodă.

Dr. Christa Todea Gross de la Asociaţia „Pentru Viaţă” Cluj, www.avort.ro; material prezentat la prima Conferinţă pro-life din Republica Moldova, Mănăstirea Hancu, oct.2007, partea II