DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Icoana Maicii Sfinte de Guadalupe în India

Călătorie misionară a pr. Ioan Chișărău în India 25.01.2014 – 04.02.2014

 India – un stat uriaş

          India este un stat uriaș ca suprafață (pe locul 7 în lume), dar mai ales ca număr de locuitori, peste 1,2 miliarde locuitori, al doilea după China. Este un stat federativ compus din 28 de state și 7 teritorii federale și este statul democratic cu cel mai mare număr de locuitori.

          Tamil Nadu este statul unde  am fost cu Icoana Maicii Sfinte de Guadalupe, este unul dintre cele 28 de state ale Indiei, situal în SE Indiei cu o suprafață de 130.058 km pătrați și o populație de peste 72 mil. locuitori.

          Majoritatea populației este hindusă ≈ 88%, creștinii fiind o minoritate, cuprinzând 6,1 % din populație, adică 3,8 mil. creștini, majoritatea catolici.

Părintele Michael Suresh face parte din dieceza de Chingleput, care la rândul ei este sufragană Arhidiecezei de Madras (Chennai). În această Arhidieceză se găsesc celebrele Sanctuare ale Sf. Apostol Toma – Catedrala Sf. Ap. Toma – situată aproape de Golful Bengal şi Muntele Sf. Apostol Toma – unde Sf. Ap. a fost martirizat în anul 72 AD.

Urmele Sf. Apostol Toma

Aici se află mormântul Sf. Ap. Toma deasupra căruia se ridică măreaţa Catedrală.

În capela de pe Muntele Sf. Ap. Toma se află o cruce care a fost confecţionată chiar de către Apostol şi care a sângerat de mai multe ori în decursul secolelor, ultima dată în 1704. Fericitul Ioan Paul al II-lea a vizitat acest Sanctuar în 5 febr. 1986.

În Chennai mai există un loc care aminteşte de Sf. Ap. Toma, un munte mai mic unde Sf. Ap. a predicat şi s-a rugat într-o mică peşteră care mai păstrează urma coatelor marelui apostol. De asemenea acolo există izvorul Sf. Ap. Toma care a ţâşnit din stâncă la rugăciunea apostolului şi care curge şi astăzi după aproape 20 de secole.

Vailankani, Lourdul Asiei

La aproximativ 350 km sud de Chennai se află Sanctuarul marian Vailankani în care Maica Sfântă este venerată cu titlul de Our Lady of Good Health (Doamna noastră a bunei Sănătăţi), cel mai mare Sanctuar al Indiei supranumit Lourdul Asiei. Aici se găseşte o Cale a Crucii care se parcurge în genunchi de către credincioşi, precum şi o capelă de Adoraţie perpetuă, pentru mine o mare bucurie, având în vedere că şi în Parohia mea se găseşte o astfel de Capelă de peste 7 ani.

Relatările preoţilor de acolo ne vorbesc de numeroase convertiri ale hinduşilor la creştinism. Eu sper că odată cu venirea Icoanei nepictate de mână omenească de la Guadalupe şi mai mulţi hinduşi să facă pasul spre adevărata Biserică a Domnului nostru Isus Cristos.

Şi semne în acest sens au fost destule: sute de hinduşi au venit la Icoană, mulţi dintre ei cu lacrimi în ochi. Zeci de cupluri care nu puteau să aibe copii au trecut prin faţa icoanei şi au făcut rugăciuni pentru darul de a avea copii.

Ţin să precizez că prin faţa icoanei au trecut nu numai creştini şi hinduşi, dar şi musulmani. Pretutindenea Maica Sfântă de la Guadalupe a fost întâmpinată cu bucurie şi entuziasm, atât din partea adulţilor cât şi din partea unui mare număr de adolescenţi şi copii.

Cultura păgână se încrucişează cu cea creştină

Pe străzile Madrasului şi ale altor oraşe ale Indiei se pot vedea vaci care se plimbă fără grijă, conducătorii auto trebuind să evite cu tenacitate rănirea acestor animale considerate sacre în India de către hinduşi.

Apoi, o altă ciudăţenie este că în casele unor hinduşi, alături de zeităţile lor cum ar fi Ganesh – zeul elefant , Anumar – zeul maimuţă sau Siva, Krishna,Sati virtuoasa,Gauri,Kali  se găseşte şi icoana sau statuia Maicii Domnului pe care hinduşii o venerează ca pe o zeiţă puternică care îi ajută în nevoile lor. Desigur, dacă aceşti hinduşi vor deveni creştini ei abandonează această erezie, dar atâta vreme cât rămân hinduşi ei o consideră pe Maica Sfântă ca o zeiţă.

Pregătirea pentru a deveni creştin (catecumenatul) în Tamil Nadu durează cca un an şi jumătate după care urmează botezul şi noul botezat primeşte şi un nume creştin. De obicei, dacă un membru de familie se converteşte, se converteşte şi toată familia, neexistând acea ură contra celui convertit ca la musulmani, de exemplu.

Pelerinajul icoanei

          La invitația părintelui Michael  Suresh pe care l-am întâlnit la Medjugorge, acum 3 ani, pe muntele Krizevac am început un pelerinaj cu Icoana Maicii Sfinte de Guadalupe Protectoarea copilașilor nenăscuți. Trebuie să menționez că și în India există mitul suprapopulării, guvernul indian încurajând familiile mici, cu 1-2 copii sau deloc și defavorizând familiile mari refuzându-le orice fel de ajutor.

          Pelerinajul Icoanei  a început cu episodul transportării ei într-un tub cilindric și reasamblarea ei în parohia părintelui Michael. Totul a decurs bine, Maica Sfântă a ajuns  pe pământul Indiei și pelerinajul a început în prima parohie din Maligapuran – cu hramul Sf. Anton, o parohie mai mică, dar la Sf. Liturghie au venit și hinduși pentru a o vedea si venera pe Maica Sfântă.

          Trebuie să menționez că hindușii din sudul Indiei sunt foarte favorabili creștinismului și în special catolicismului, convertirile fiind numeroase.

          Al  II – lea oraș vizitat de Icoana Maicii Sfinte de Guadalupe a fost Mnkandihai– inițial am fost la prima parohie din acel oraș Our Lady of Presentation în care s-a făcut o mare procesiune cu Icoana în jurul Bisericii, apoi Sf. Liturghie cu venerarea Icoanei.

          Literalmente Icoana Maicii Sfinte a fost ”sufocată” de sutele de credincioși printre care și mulți hinduși. În a II – a parohie a orașului am fost implorați de parohul locului să venim căci el se confruntă cu o problemă serioasă cauzată de sistemul castelor, specifice în India. Din păcate, hindușii convertiți vin și cu acest sistem discriminatoriu care-i determină (în multe parohii) să nu participe în comun la Sf. Liturghie, ci separat, pe caste!

          Dar minunea s-a produs! Când a venit Maica Sfântă de la Guadalupe, toți au venit la Icoană nemaiţinând cont de apartenența de castă.

          La Thiruporur – la Biserica Pruncul Isus, aceeași atmosferă extraordinară de emulaţie: Sf. Liturghie urmată de venerarea Icoanei și binecuvântarea individuală a fiecărui credincios.

          În 31 ianuarie am poposit la  Papanalur, un alt mic orășel în care preotul paroh a avut surpriza să vadă venind mulți hinduși care aveau lacrimi în ochi.

          Pe 1 februarie Icoana a fost expusă într-o filială a preotului Michael din Vedathangal unde preotul a amenajat o Grotă a Maicii Sfinte de la Vailankanni, Maica Sfântă a Bunei Sănătăți. Sf. Liturghie a avut loc în fața Grotei, iar Icoana a fost venerată până noaptea târziu de sutele de credincioși care au venit din toate împrejurimile Grotei.

          Tachiur a fost ultimul orășel pe care l-a vizitat Maica Sfântă de la Guadalupe – Biserica ”Our Lady of Good Health” construită de misionari francezi – acest oraș făcea parte din fosta colonie franceză Pondicherry. Și aici s-au întâmplat lucruri neplăcute tot datorită sistemului de caste – 12 ani Biserica fiind închisă datorită confruntărilor uneori violente între membrii diferitelor caste.  Și aici s-a făcut o procesiune cu Icoana Maicii Sfinte de la Guadalupe, urmată de Sf. Liturghie și venerarea Icoanei.

          În toate parohiile predicile au fost pro-life, poporul credincios fiind avertizat despre acest mare păcat care este avortul și despre consecințele lui pe plan fizic, psihic și emoțional. Au fost multe vindecări fizice și spirituale, preoții parohi fiind surprinși din prima seară de afluența populaţiei hinduse în localitățile lor.

Activitatea părintelui Michael Suresh

          Un cuvânt și despre activitatea pr. Michael Suresh: un preot vrednic care are o școală primară în parohia sa cu 220 de elevi de toate religiile – în fiecare zi preotul  îi adună pe micuții din 22 de sate din împrejurimile parohiei sale Vedathangal. Fiecare zi începe cu rugăciunea Tatăl nostru și Bucură-te Marie și se sfârșește tot așa. Dacă preotul ar avea mai multe fonduri ar putea să dubleze numărul de copilaşi care să poată să învețe să scrie și să citească și implicit să găsească, când vor fi mari, un loc de muncă mai bun.

          Sărăcia în aceste localități este din păcate prezentă – multe familii trăind în colibe, deşi construcţia unei case autentice n-ar costa decât 3000 de euro. Dar bogații din Europa noastră nu vor să împartă bogățiile lor cu săracii Indiei…

          Pr. Michael ar dori să preia el aceste pelerinaje cu Icoana Maicii Sfinte în toată India, nu numai în statul  Tamil Nadu. Urmează să procurăm o nouă copie a Icoanei de la Guadalupe care să circule în toată India.

Mulțumim bunului Dumnezeu și Maicii Sfinte pentru aceste zile binecuvântate în care încă o dată s-a văzut emulaţia extraordinară pe care Icoana de la Guadalupe a făcut-o și în îndepărtata Indie!