DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Călătorie misionară în Ucraina

Călătorie misionară în Republica Moldova şi Ucraina cu icoana Maicii Sfinte de Guadalupe
de pr. Ioan Chişărău, mai 2010
Moto: “Vestiţi între neamuri slava Lui, între toate popoarele minunile Lui.” Ps.95:3
Misiunea a fost condusă de data aceasta de doi preoţi, pr. Tom Euteneuer  (preşedintele Human Life International, SUA) şi pr. Ioan Chişărău (preşedintele Asociaţiei Darul Vieţii), iar icoana Maicii Sfinte a fost primită de patru episcopi romano-catolici, care au consacrat zile unice pentru apărarea vieţii în Catedralele lor! 

Am început acest extraordinar pelerinaj la Reghin în Parohia greco-catolică păstorită de pr. Protopop Florin Boitoş, care a întâmpinat cu multă căldură pe Maica Sfântă de la Guadalupe, Protectoarea Copiilor Nenăscuţi. Predicile, proiecţiile, dar mai ales prezenţa icoanei Preacurate a creat o atmosferă unică care a edificat numeroasa asistenţă, pentru a deveni apărătoare a vieţii.

Suberbă a fost şi procesiunea cu lumânări şi torţe de la Biserica Greco-Catolică la cea Romano-Catolică, creându-se astfel o comuniune de iubire unică între fraţi. Poporul credincios a venerat icoana până noaptea târziu.

A doua zi am plecat spre Chişinău, următorul pas în pelerinajul nostru. Aici am fost întâmpinaţi de o mare mulţime de credincioşi în Catedrala Romano-Catolică (PS. Episcop Anton Cosa),  chiar dacă întârzierea noastră a fost de aprox. 2,5 h din cauza procedurilor vamale de la graniţa româno-moldovenească, mulţi dintre credincioşi întrebându-ne când vom reveni din nou cu icoana. Şi aici credincioşii au venerat icoana până noaptea târziu, fiind impresionaţi de prezentările elementelor miraculoase ale icoanei făcute de părintele Thomas, preşedintele Human Life International.

A doua zi la ora 11 am plecat spre graniţa molodoveano-ucrianeană, unde am ajuns în Catedrala Romano-Catolică din Odessa, în jurul orei 18.00. Episcopul romano-catolic de Odessa Bronislav a fost foarte bucuros să primească icoana, ţinând un discurs emoţionant despre Maica Sfântă după Sf. Liturghie.

Dimineaţa devreme am plecat spre Pisarevka, o parohie romano-catolică de lângă oraşul Chmelniţki. Părintele Roman, păstorul acestei comunităţi neobişnuite a întâmpinat icoana Maicii Sfinte într-un mod cu totul neobişnuit. Toata comunitatea era adunată la marginea satului, de unde am plecat în procesiune spre biserica în care am celebrat Sf. Liturghie. Zeci de copii în haine de sărbătoare au înconjurat icoana Maicii Sfinte şi au dus-o în procesiune iar tot satul era îmbrăcat festiv. A fost o experienţă unică pentru noi care am văzut credinţa catolică trăită într-un mod viu, ca în primele veacuri ale creştinismului. În această parohie există o casă de primire a mamelor singure care vor să-şi păstreze copiii lor şi nu au unde să stea, fiind asistate de 4 călugăriţe inimoase. Aceste mame împreună cu copilaşii lor stau până când nasc ajutate fiind de comunitatea parohială şi de binefăcători din străinătate şi de călugăriţe.

Următorul punct a fost Sanctuarul Maicii Sfinte de la Leticiv unde tocmai s-a desfăşurat un Congres al Familiilor pe dieceză. Aproximativ 600 de persoane au umplut până la refuz Sanctuarul. Epsicopul Leon a ţinut o predică fulminantă contra avortului şi pro-vita. Printre altele, Episcopul ura familiilor prezente: “aş dori ca după această conferinţă şi după prezenţa Maicii Sfinte de la Guadalupe fiecare familie să aibe minimun cinci copii.”

În următorul oraş în marea Catedrală Romano-Catolică din Dunaevtsi la ambele liturghii de duminică poporul credincios a umplut până la refuz marea Catedrală.

După acest ultim popas din Ucraina a urmat o lungă călătorie traversând toată România de la nord până la sud în capitala noastră Bucureşti.

Şi aici credincioşii au venit în număr mare, venerarea icoanei continuând toată noaptea. Punctele forte din cadetrala Romano-Catolică Sf. Iosif a fost Calea Crucii a Copilaşului Nenăscut şi Adoraţia euharistică. Impresionaţi de numărul mare de popor, părinţii catedralei s-au organizat pe timpul nopţii ca fiecare să stea câte trei ore cu poporul care venea să venereze icoana.

 Mesajul Preacuratei Fecioare Maria de la Guadalupe a fost primit cu bucurie în toate aceste şapte oraşe, credincioşii având ocazia să cunoască mai în profunzime efectele nocive ale culturii morţii care s-au răspândit în cele trei ţări în care am fost. Maica Sfântă a deschis inimi şi a vindecat răni, în special acelea provocate de trauma avortului.

Un moment special în Bucureşti a fost când Preacurata Fecioara Maria a intrat în clădirea Parlamentului României pentru a fi prezentă la constituirea grupului de Apărare a Demnităţii Umane a României. Chiar dacă nu a fost prezentă în sala în care s-a ţinut conferinţă, ea a fost venerată în interiorul clădirii de un mare număr de persoane care erau prezente în acel moment în clădire. Noi credem că prezenţa Preacuratei Fecioare Maria va binecuvânta această iniţiativă extraordinară a domnului Deputat Christian Dugulescu.

Părintele Thomas a adresat un cuvânt greu asistenţei la acea întâlnire*, care a mişcat inimi – judecând după aplauzele spontane adresate domniei sale în mod spontan, fiind singurul aplaudat împreună cu încă un vorbitor în acea după amiază.

Sperăm ca în curând Maica Sfântă de la Guadalupe, Protectoarea Copiilor Nenăscuţi, cu puterea lui Dumnezeu cel Atotputernic să alunge demonul avortului din ţara noastră, un demon care ne ucide naţiunea şi Biserica.

Domnul fie lăudat şi preamărit în veci! Amin.