DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

COMUNICAT DE PRESĂ: Marșul pentru Viață Timișoara 2023

Marșul pentru Viață 2023: ”Drepturile omului încep din pântece”

Timișoara: a XIV-a ediție, sâmbătă – 25 martie, de sărbătoarea Buneivestiri

Luna pentru viață: 1-31 martie 

Organizații din toată România și din Republica Moldova desfășoară o nouă ediție a Lunii pentru viață 2023, care va culmina sâmbătă, 25 martie, cu Marșul pentru viață, desfășurat în peste 250 de localități de pe ambele maluri ale Prutului. Tema națională a actualei ediții este: „Viitorul este pro-viață” iar sloganul ”Drepturile omului încep în pântece”, arată calea pentru acest viitor, care trebuie să înceapă acum și cu respectarea dreptului la naștere al fiecărei ființe omenești. 

 Marșul pentru Viață are drept scop schimbarea și îmbunătățirea legilor pentru protejarea vieții nenăscute, interzicerea avortului dar și sprijinirea femeilor însărcinate aflate în situații dificile. Marșul pentru viață este un eveniment anual, dar educația pro-viață și apărarea vieții sunt importante pe tot parcursul anului. În luna martie celebrăm, mai mult ca oricând, Creația deoarece acum natura revine la viață, începe anotimpul bucuriei și al speranței iar sărbătoarea care le simbolizează pe toate este cea a Buneivestiri, când Fiul lui Dumnezeu devine Om, într-o lucrare tainică de iubire în ființa omenească. Tot acum celebrăm și Ziua Copilului Nenăscut.

 Mars_2023_FB

Aceeași lucrare existențială sfântă continuă și astăzi în pântecele matern al fiecărei femei chemate să dea viață, de aceea vrem să conștientizăm fiecare femeie și bărbat, tânăr și adult, că viața începe la concepție. Dacă sunt numiți ”copii” sau ”prunci” atunci când sunt doriți, copii”, ei sunt ”prunci” și atunci când nu sunt doriți. Aceste ființe mici, fără apărare, au doar o singură șansă la viață. Să nu le-o luăm! 

În lume, mișcarea pro-Viață a început în urmă cu o jumătate de secol dintr-o dorință firească de a apăra acest drept primordial al fiecărei ființe: de a trăi. În Statele Unite ale Americii s-au împlinit anul acesta 50 de ani de când are loc Marșul pentru Viață iar lupta continuă. „Vom continua să mărșăluim până când avortul va deveni de negândit”, a spus anul acesta Jeanne Mancini, Președinta organizației March for Life, în cadrul evenimentului desfășurat în 20 ianuarie.

În România, istoria acestei mișcări este de dată mai recentă, în 2009 fiind organizat primul Marș pentru Viață, la Timișoara, după care acțiunea s-a extins la nivel național. Vom continua și noi să mărșăluim până când vor auzi toți decidenții politici, toată populația țării, strigătul mut de ajutor al celor nenăscuți și nedoriți.

Speranțe există pentru toți apărătorii vieții, mai ales că în ultimii ani, evidențele arată o schimbare ușoară de mentalitate în țara noastră. Unele studii din 2019 spun că din cele 160 de spitale publice din România, care au dotări suficiente pentru întreruperi de sarcină, 40 răspundeau necondiționat acestei solicitări, în 36 de spitale nu se făceau avorturi în timpul sărbătorilor religioase, iar în alte 51 nu se făceau deloc. În anii de pandemie, avorturi la cerere nu s-au mai făcut aproape deloc, nici măcar în clinci private, cel puțin în prima parte a stării de urgență nefiind o procedură esențială. Ulterior, tot mai mulți medici au refuzat să facă întreruperi de sarcină pe motive de conștiință, de etică și morală. 

Ultimele date statistice arată că în 2020 au fost peste 31.000 de avorturi în țara noastră, ceea ce reprezintă 14% din numărul total de sarcini, însă în cei 30 de ani de la Revoluție, 1990-2020, au fost peste 8 milioane de copii legal avortați în România. https://basilica.ro/wp-content/uploads/2022/02/Statistici.pdf 

Genocidul pruncilor nenăscuți își arată astăzi rezultatele, când populația României se confruntă cu cea mai mare scădere demografică din ultimii 50 de ani, una din cauze fiind și avortul.

Propunerile imediate și pe termen mai lung ale Marșului pentru viață din România și Republica Moldova vizează:

  • Formularea unor proiecte de lege pentru interzicerea avortului la cerere și restricționarea acestuia în alte circumstanțe.
  • Consilierea obligatorie a femeilor înainte de a recurge la avort, inclusiv obligativitatea de a asculta bătăile inimii fătului / sistarea avorturilor la cerere;
  • Crearea posibilității legale ca femeia însărcinată care consideră că nu poate crește copilul să înceapă procedura de încredințare spre adopție din perioada sarcinii, după modelul adopției de la naștere care este utilizat în SUA, Marea Britanie sau Australia; 
  • Înființarea de centre de sprijin și consiliere pentru femeile însărcinate pentru a depăși dificultățile apărute în timpul sarcinii;
  • Acordarea, după a 14-a săptămână de sarcină, a unei indemnizații pentru femeia însărcinată, care să acopere nevoile speciale din perioada sarcinii;
  • Sprijinirea adolescentelor însărcinate să ducă sarcina la bun sfârșit și încurajarea mentalității că o astfel de sarcină poate fi o șansă pentru ca o familie adoptivă să-i ofere unui copil o viață frumoasă;

Marșul pentru Viață la Timișoara, a 14-a ediție în Timișoara 2023, va avea loc sâmbătă, în 25 martie, începând cu ora 12,00 în Parcul Carmen Sylva, Zona Piața Bălcescu; Va urma un marș prin centrul orașului, cu oprire la Catedrala Mitropolitană și la Prefectura Jud. Timiș.

Vor fi rostite scurte alocuțiuni, artiști locali ne vor încânta sufletele cu melodii frumoase, copilașii prezenți se vor putea bucura de baloane multicolore.

Marșul pentru Viață este organizat de Asociația Darul Vieții, Mitropolia Ortodoxă a Banatului, de alte culte creștine și organizații pro-viață.

 

Mulțumim cultelor, autorităților, presei și creștinilor de bună credință pentru tot sprijinul acordat! 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați organizatorii din Timișoara:  

Pr. Ioan Chișărău, Președintele Asociației Darul Vieții – 0723-312923,

0356-444708

Va așteptăm cu drag!