DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Czestochowa – lecția de istorie învățată în genunchi

Întâlnirea Liderilor mișcării de apărare a vieții HLI din Europa
26-28 octombrie 2018

Douăzeci de conducători ai organizației Human Life International (HLI) din Europa s-au întâlnit în 26-28 octombrie 2018 la Czestochowa, în capitala spirituală a Poloniei, cu Părintele Shenan Boquet, președintele organizației.

20181028_111424Este locul unde se afla Madona Neagră, venerată ca Regina Poloniei care a ținut trează credința acestui popor în mijlocul tuturor vicisitudinilor istoriei. Așa încât, astăzi Polonia este un ghimpe în coasta Uniunii Europene care dorește cu orice preț raspândirea valorilor sale seculare anti-creștine; totodată Polonia este o redută a creștinismului, țara care a oferit Bisericii Catolice pe sfântul Papa Ioan Paul al II-lea. 
Împreună am sărbătorit 25 de ani de când există HLI Polonia cu munca sa uriașă de apărare a vieții și familiei în această țară – una dintre puținele filiale HLI care s-a dovedit capabilă să producă legi care protejează viața copilului nenăscut!

20181027_134318Ewa Kowalewska este cea care a condus Biroul HLI din Gdansk și a călătorit  începând cu 1993 în Uniunea Sovietică și în celelalte țări slavofone ale Europei de Est. A primit acest mandat de către însuși fondatorul mișcării internaționale, Părintele Paul Marx. De asemenea, Ewa a pictat o copie a icoanei de Jasna Gora pentru Kazahstan.

HLI a ținut astfel întâlniri strategice cu liderii și o zi de retragere spirituală sub conducerea Părintelui Shenan Boquet. Au mai participat Joseph Meaney din Paris, Director Internațional pentru Misiuni; Joannes Bucher, coordonator HLI pentru Europa; Părintele Francesco Giordano, reprezentant pentru Biroul HLI din Roma; reprezentanți HLI din Albania, Austria, Irlanda, Cehia, Slovacia, Croația, Lituania, Belarus, Ucraina, România, Ungaria, Kazahstan și desigur Polonia.

 20181027_155039Oaspete special a fost Înalt Preasfințitul Tomash Peta, Arhiepiscop de Astana, care a preluat solemn icoana Madonei Negre de Jasna Gora pentru pelerinajul ei în Kazahstan.

Cei care au fost în Sanctuarul de Jasna Gora din Czestochowa la icoana Madonei Negre, au putut trăi pe viu lucrarea EI miraculoasă: în Sanctuarul ei se stă sau mai bine zis se cade în genunchi pentru rugăciune, începând cu cei care intră pe ușă, mai mult sau mai puțini credincioși. Pardoseala este de marmoră, însă aceasta emană o căldură inexplicabilă – afară erau 7-8 grade și vreme mohorâtă de ploaie – astfel încât genunchii și picioarele nu simt povara acelei poziții. Din contră, când te scoli, te uiți în jur și vezi că toată lumea, de la mic la mare, stă cel mai comod în genunchi, timp de câte un rozar întreg, îngenunchiezi repede înapoi pentru a nu pierde lucrarea acea miraculoasă a Maicii Sfinte care ne încălzește sufletele prin acea pardoseală, prin genunchii aplecați și inima căită; Ea ne învață astfel umilința, ce înseamnă adevărata rugăciune, care, în prezența icoanei miraculoase, te ține captiv, te încălzește și te transpune într-o altă dimensiune.

20181027_114510Jasna Gora este cel mai mare centru de devoțiune mariană, al cărui înființare și dezvoltare nu a fost legată de nici o apariție mariană, comparabil doar cu Lourdes ca aflux de pelerini.

În 1382 ducele maghiar Vladislaus Opole a dăruit călugărilor maghiari din Ordinul Sf. Paul primul Eremit colina de calcar înaltă de 293 m, pe care ei au numit-o Jasna Gora (Munte Strălucitor). Donația ducelui a inclus și o icoana a Maicii Sfinte cu Pruncul Isus pictată de însuși Evanghelistul Luca, conform legendei, pe care o găsise în castelul Belz.

În 1655 Sanctuarul a fost apărat în mod miraculos de Maica Sfântă din Jasna Gora în timpul invaziei suedeze. În 1656 Regele Ioan Cazimir, depunându-și voturile a numit-o ”Regina Poloniei”.

În 1979 Papa Ioan Paul al II-lea a spus aceste cuvinte memorabile:

”Aici se vine cu o atentă ureche pastorală, pentru a asculta bătaia inimii Bisericii și a patriei în Inima Mamei. Jasna Gora de fapt nu este doar un loc de pelerinaj pentru polonezi și pentru lumea întreagă, ci este și un Sanctuar al națiunilor.  În acest loc sfânt trebuie să asculți pentru a auzi bătaia inimii națiunii în inima Mamei. Căci știm că inima bate împreună cu toate întâlnirile istoriei, cu toate întâmplările din viața noastră națională: de câte ori oare ea a vibrat de plângerile suferințelor istorice ale Poloniei, dar și de la strigătele de bucurie și victorie! Istoria Poloniei poate fi scrisă în chipuri diferite; în special în cazul istoriei din ultimele secole, ea poate fi interpretată în moduri diferite. Dar dacă dorim să știm cum este această istorie interpretată de polonezi, trebuie să venim aici, trebuie să ascultăm în acest Sanctuar, trebuie să auzim ecoul vieții întregii națiuni în Inima Mamei și Reginei sale. Și dacă Inima Ei bate cu un ton de neliniște, dacă ecoul ei sună a solicitudine și a strigăt pentru convertirea și îndreptarea conștiințelor, trebuie acceptată această invitație. Este o invitație izvorând din iubirea maternă, care modelează în felul ei propriu procesele istorice din țara Poloniei.”*

Nu există alte cuvinte care să poată sintetiza mai bine motivul pentru care milioane de oameni continuă să facă din Jasna Gora destinația pelerinajului lor.

Fie ca România, țara cu cea mai mare rată a avorturilor din Europa, cu cea mai răsunătoare înfrângere a mișcării pro-familia prin eșecul recent al referendumului, țara cu politicienii cei mai corupți din istorie, țara care își oblojește încă cangrenă post-comunistă, cu cei mai mulți cetățeni tineri emigrați, cu o rătăcire alarmantă a dreptei credințe  să ia aminte la exemplul Poloniei, să recurgă urgent la ajutorul și adăpostul Mamei noastre cerești prin rugăciuni și jertfe continue de ispășire, pentru a reveni la legea cea dreaptă a lui Dumnezeu.

 

* https://aleteia.org/2017/07/17/why-is-the-jasna-gora-shrine-one-the-most-popular-pilgrimage-destinations-in-poland/