DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Cum se cultivă psihoza de masă

Sau ce are în comun psihoza de masă cu schizofrenia

Joost Merloo, un medic olandez care a studiat efectele mentale ale totalitarianismului, a arătat în ”The Rape of the Mind” (Violul minții) că cei care trăiesc într-o astfel de cultură au multe lucruri în comun cu cei schizofrenici. Transformarea socială care se desfășoară în totalitarianism este edificată și susținută de iluzii.

 

Căci doar oamenii înșelați se coboară la statutul copilăresc al omului obedient și supus și își predeau viețile controlului complet al politicienilor și birocraților. O clasă politică care se amăgește că conduce o categorie de regresați de sus în jos, vor îndrepta societatea spre suferință în masă și ruină socială.

Psihoza de masă a unui totalitarianism începe în clasa conducătoare a societății. Nici o iluzie nu este mai atrăgătoare pentru conducătorii auto-iluzionați, fie ei politicieni, birocrați sau capitaliști, decât cea că ei pot domina, controla o societate.

Meerloo explică cum se ajunge la o psihoză în masă: ”Este doar o chestiune de re-organiza și de manipulare a simțămintelor colective într-un mod potrivit. Prin ceea ce se cheamă uciderea minții.”

”uciderea minții este o crimă veche împotriva minții și a spiritului uman re-sistematizat. Este un sistem organizat de intervenție psihologică și perversiune judiciară prin care o clasă conducătoare își poate imprima propriile gânduri oportuniste în mințile celor pe care plănuiesc să-i folosească și să-i distrugă.

Amorsarea unei populații în vederea crimei uciderea minții începe cu semănarea fricii.

Atunci când un individ este inundat de emoții negative precum frică sau anxietate, el devine foarte susceptibil în alunecarea în iluzia nebuniei. Diverse amenințări se pot folosi pentru a semăna frică dar o tehnică deosebit de eficientă este utilizarea valurilor de teroare. După fiecare fază de teroare urmează o perioadă de calm, însă care este urmată la rândul ei, de alt val de teroare și mai puternică.

”Fiecare val de teroare își crează efectele mai ușor – după o pauză de respirație – decât cea precedentă deoarece oamenii încă sunt deranjați de cea anterioară. Moralitatea scade tot mai mult iar efectele psihologice ale fiecărei noi campanii de propagandă devin mai puternice. Ele ajung la un public deja înmuiat.” Spune Joost Meerloo.

Oficialii guvernamentali și colaboratorii lor în media pot folosi rapoarte contradictorii, informații non-sens și chiar minciuni flagrante. Confuzia mărește susceptibilitatea de a cădea în iluzia totalitariansimului.

Logica poate înfrunta logica însă ilogica îi duce în confuzie pe cei care gândesc drept. Marea minciună și non-sensul repetat monoton au un apel emoțional mai puternic decât logica și rațiunea. În timp ce oamenii încă mai caută un contra-argument rezonabil la prima minciună, totalitarianul îi poate asalta cu următorul.

Niciodată în istorie nu au existat mijloace mai puternice de manipulare și de violare a minții cum există acum: smart phone, social media, televiziune, internet.

”Tehnologia modernă îl determină pe om să accepte lumea așa cum este, fără să-și ia timp să reflecte sau să se retragă. Tehnologia îl acaparează,  îl atrage incontinuu, aruncându-l sub roțile și mișcările ei. Fără odihnă, fără meditație, fără reflecție, fără conversație – simțurile sunt în mod constant supraîncărcate cu stimuli. Omul nu mai învață să caute răspunsuri, ecranul îi oferă răspunsuri gata-făcute”, zice Meerloo.

Următorul pas este izolarea individului și întreruperea interacțiunii normale sociale. Astfel omul devine mult mai susceptibil față de iluzii pentru că pierde contactul cu forța coercitivă a exemplului pozitiv. Pentru că nu toată lumea se lasă supus de propagandă iar acei oameni care văd dincolo de propagandă îi pot elibera pe ceilalți din asaltul uciderii minții.

Ivan Pavlov a studiat condiționarea comportamentală. Totalitarianismul a urmat regula îmblânzitorilor de animale: sunt necesare izolarea și repetarea răbdătoare a stimulilor pentru a îmblânzi animalele. Astfel ei știu că își pot condiționa victimele politice cel mai ușor ținându-i în izolare.

Pentru a scăpa, ei sunt obligați să accepte regulile impuse lor de conducători. Însă ordinea unei lumi totalitare este o ordine patologică, impunând o conformitate strictă, cerând obediență oarbă de la cetățeni. Totalitarianismul privează lumea de spontaneitate, cea care produce multe bucurii ale vieții, și de creativitate care conduce societatea înainte. Controlul total, indiferent ce nume poartă, fie el condus de oameni de știință, de medici sau de un dictator, denotă stagnare, distrugere și moarte la scară de masă.

Întrebarea cea mai comună: cum se poate preveni psihoza de masă? Efectele ei pot fi reversibile?

Efectele unei psihoze de masă nu pot fi prevăzute niciodată dar ea trebuie abordată în diferite moduri de către multe persoane. Trebuie să începem cu propriile noastre vieți și să dăm exemplu altora. Apoi informația care contracarează propaganda ar trebuie răspândită cât mai larg posibil. Căci adevărul este mai puternic decât ficțiunea și falsitatea, lansate de conducătorii totalitari.

Vaclav Havel, disident politic în regimul comunist sovietic, și mai târziu președinte la Cehoslovaciei, a folosit structuri paralele, o cultură secundară pentru a combate totalitarianismul.

 

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=fdzW-S8MwbI&t=145s