DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Castitatea precum un maraton

Ați urmărit vreodată un alergător de maraton? Rezistența lui este copleșitoare. Însă dacă îi urmăriți până la capăt, veți observa că ei nu își extenuează trupul până la ultimele puteri. Poate nu se va opri niciodată, dar va accepta cu bucurie o doză de băutură răcoritoare, care să-i dea un imbold de energie.

Ceva asemănător se întâmplă cu castitatea, a arătat Jason Evert într-un video recent: ea se aseamănă cu un maraton. Nu vrem să încetinim sau să ne oprim și avem nevoie de hrană pe parcurs.

Mai întâi de toate, trebuie să eliminăm piedicile precum pornografia și masturbarea, care creează o adâncă dependență  de plăcerile trupești, a căror consecință este scăderea drastică a stăpânirii de sine. Decizia de a avea avea activitate sexuală nu ține de organele sexuale, nici de intelect ci de persoana însăși. Ea este cea care decide nivelul de moralitate al acțiunilor ei, gradul în care se implică în activitatea sexuală.

Dorința spirituală ar trebui să ne formuleze deciziile, și nu cea biologică. Pentru orice activitate poți ajunge la o competivitate, să fii în formă dacă o exersezi regulat. Este necesar de timp ca să-ți construiești o obișnuință și trebuie timp ca să desființezi o obișnuință. Oricare ar fi motivele pentru care cineva cade în acte necurate, poate se justifică cu un necaz în familie,  un eșec profesional, un divorț, o boală, etc – întotdeauna remediul rămâne în plan spiritual: o spovadă bună, un sfat înțelept, să vă feriți de descurajare și s-o luați de la capăt.

Cel mai ușor lucru este să vă opriți imediat din activitatea sexuală extra-maritală, nu căutați niciodată justificări  false pentru o activitate păcătoasă.

Dacă am căzut în necurăție, să nu ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic, ci să ne recunoaștem slăbiciunea, starea de păcat și să apelăm urgent la sfânta spovadă – este sfatul duhovnicilor.

Foarte utilă poate fi lectura Sfintei Scripturi – astfel s-au născut sfinți precum Ignațiu de Loyola, care în timpul convalescenței sale, stând în spital, a început să citească Sf. Scriptură descoperind o comoară!

Trăirea castității este precum un maraton, trebuie să ai în vedere ținta, să nu te lași abătut de piedici și distrageri, să cunoști tertipurile dușmanului nevăzut (duhul cel necurat care începe mai întâi cu insuflarea gândurilor) și să ai pregătite armele de apărare!

Angajament2021