DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Un psihiatru vorbește despre pericolele concubinajului

Dmitri Avdeev despre pericolele concubinajului şi binecuvântările castităţii 

Psihiatrul ortodox, Dmitri Anvdeev răspunde câtorva mesaje legate de concubinaj, căsătorie, feciorie venite din partea mai multor tineri.

Prima tânără care îi scrie spune că a trăi în concubinaj este un lucru bun având în vedere că astfel cei doi pot ”să cerceteze relaţia”. Răspunsul vine imediat din partea psihiatrului care-i explică că a-şi cerceta propriile sentimente şi ale celuilalt este un lucru bun, dar care se face în afara concubinajului.

În cazul în care băiatul nu este sigur că vrea să se căsătorească cu fata respectivă nu are dreptul să se folosească de aceasta. În caz că se vor despărţi amândoi vor avea foarte mult de suferit. Avdeev mai vorbeşte şi despre statutul înjositor pe care îl are fata într-un concubinaj. Fetele ce trăiesc în concubinaj par mai degrabă a fi ”testate” decât iubite şi respectate. Dacă ele ”pică testul” vor rămâne distruse, suferind cumplit. Ca rezultat al acestor concubinaje nereuşite bărbaţii devin din ce în ce mai infantili şi imaturi, iar femeile sunt şi ele agresive şi puse mereu pe scandal. Sfatul dat de psihiatru tinerei este să nu treacă de linia trasată de Dumnezeu pentru că altfel singurul lucru pe care-l va face este să-şi distrugă personalitatea; iar pe aceste baze nu va putea să întemeieze o familie.

A doua tânără scrie despre ”ştampila de la stat” pe care o vede lipsită de sens. Răspunsul dat este bazat pe experienţa generaţiilor trecute. Se observă că relaţiile care au ”ştampila de la stat” sunt mai trainice, deoarece prin acest fapt cei doi soţi se arată responsabili şi iubitori. Dacă există iubire adevărată şi cei doi caută binecuvântarea lui Dumnezeu atunci trebuie să evite cu desăvârşire relaţiile păcătoase şi să se căsătorească trăind astfel împreună în bucurie.

A treia tânără vine cu o problemă des întâlnită deja şi la noi în societate din păcate. A-ţi păstra curăţia nu mai este considerat a fi la modă, este o atitudine învechită. Fetele cred că pentru a nu rămâne fete bătrâne sunt obligate să trăiască ”fără acte”. Pentru a-i da răspuns acestei fete psihiatrul face referire la acele cupluri care ”sunt în ton cu moda” şi trăiesc în concubinaj. Problema este că nici ele nu sunt fericite, deci nu acolo e fericirea adevărată. A fi cast cu toate că este greu, mai ales în timpurile pe care le trăim acum, este un lucru care aduce multe binecuvântări; pe când a trăi în desfrânare o conduce încet pe fată la a-şi pierde atitudinea sănătoasă faţă de sine şi a se simţi inferioară faţă de ceilalţi. Fetele care sunt inaccesibile trezesc calităţi morale şi în bărbaţi.

O altă problemă abordată este cea a băieţilor care nu vor să se căsătorească. În acest caz este clar că ei nu iubesc cu adevărat persoana de lângă ei. Dacă o iubesc atunci se vor comporta în mod responsabil şi vor lua fata în căsătorie. Avdeev propune fetelor care trăiesc în concubinaj să ia ele iniţiativa şi să le spună partenerilor că ele doresc să-şi întemeieze o familie.

Psihiatrul ortodox vorbeşte şi despre gravitatea desfrânării şi repercursiunile acesteia. Este de dorit a nu avea prieten decât a trăi în păcat deoarece păcatul ne îndepărtează de Dumnezeu, ne face să trăim în Iad şi astfel devenim persoane lipsite de iubire, incapabile de a forma o familie. Este important pentru fete să se roage Domnului să le dăruiască un soţ după voia Lui.

Desigur că toate concubinajele lasă răni în sufletul femeilor şi al bărbaţilor şi au şi alte consecinţe precum: avorturile, bolile venerice, SIDA şi altele. Dar este important să ştim că Dumnezeu îi iartă pe păcătoşii care se întorc cu inima căită la El indiferent de ce viaţă au dus înainte.

Prelucrare articol: Julia Markovits

 

http://www.razbointrucuvant.ro/2010/10/11/paradoxurile-concubinajului-raspunsuri-ale-psihiatrului-ortodox-dmitri-avdeev-despre-relatiile-dinaintea-casatoriei-si-despre-pastrarea-fecioriei/