DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

Diferența dintre castitate și virginitate

„Nu sunt virgină, deci nu pot trăi castitatea.“ Nimic mai fals. Castitatea este o virtute morală ce poate fi practicată de fiecare om care dorește să o cultive zi de zi. O persoană care și-a pierdut virginitatea în afara căsătoriei poate trăi castitatea după ce a împlinit pocăința aferentă prin Sacramentul Spovezii.

 

Castitatea nu ține de trecut, ci este un fapt prezent. În cazul persoanelor căsătorite ea reprezintă integrarea sexualității în limitele căsătoriei. Este o decizie a soților de a trăi în indisolubilitate, fidelitate și fecunditate.

 

Castitatea nu este doar pentru celibatari, ci și pentru soți. Abstinența durează o perioadă, dar castitatea nu trebuie să înceteze niciodată.  În afara căsătoriei, abstinența este obligatorie, iar castitatea se identifică cu virginitatea, respectiv absența relațiilor sexuale, dar nu se limitează la acest aspect fizic. În căsătorie castitatea constă în faptul că soții nu profită unul de celălalt, ci se dăruiesc unul altuia, sexul reprezintând semnul vizibil sfânt, simbolul jurământului făcut la altar în fața lui Dumnezeu.

 

Castitatea este pentru cei ce iubesc. Papa Ioan Paul al II-lea spunea că „numai bărbatul cast și femeia castă pot iubi cu adevărat“. Castitatea conferă iubirii autenticitate, ne corectează comportamentul, stăpânește pornirile pasiunii. Noi suntem chemați să ne iubim precum ne iubește Cristos.

 

Autor: Arleen Spenceley

Sursa: http://chastityproject.com/2015/04/dont-need-virgin-practice-chastity/

 

Prelucrare: Alexandra Potroghir