DonațiiAjutați-ne cu o donație, prin PayPal sau transfer bancar!

În apărarea adevărului, a vieții și a familiei: moștenirea lui Benedict al XVI-lea

de Pr. Shenan Boquet, Președinte Human Life International

Odată cu moartea lui Benedict al XVI-lea, Biserica Catolică a pierdut unul dintre cei mai puternici apărători ai învățăturii sale despre viață și familie pe care i-a avut vreodată.

Apărarea vieții și a familiei  din perspectiva lui Benedict 

Papa Ioan Paul al II-lea a fost adesea numit „papa vieții”. Acest lucru se datorează faptului că promovarea învățăturii pro-viață a Bisericii Catolice a fost una dintre temele centrale ale papalității sale. Cu toate acestea, în spatele multora dintre eforturile pro-viață ale sfântului papă găsim figura de susținere a cardinalului Josef Ratzinger (mai târziu Papa Benedict al XVI-lea).

In apararea_BenedictÎn timpul mandatului său de prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței (CDF) condusă de Papa Ioan Paul al II-lea, cardinalul Ratzinger a supravegheat scrierea și eliberarea a numeroase declarații și documente importante  care  susțineau și apărau cu luciditate învățătura perenă a Bisericii despre viață și familie. Multe dintre aceste declarații și documente rămân cuvântul definitiv cu privire la diverse probleme morale dificile legate de viață și familie.

Aceasta include Donum vitae, care aplică învățătura Bisericii la o varietate de probleme bioetice contemporane și spinoase; „Considerații privind propunerile de recunoaștere juridică a uniunilor dintre persoanele homosexuale”, care reafirmă învățătura Bisericii cu privire la natura căsătoriei; „Cu privire la unele întrebări  privind la participarea catolicilor la viața politică”, care reafirmă că politicienii catolici au o datorie morală gravă de a susține învățătura Bisericii despre viață și familie;

 și „Unele considerente privind răspunsul la propunerile legislative privind nediscriminarea persoanelor homosexuale” și „Scrisoarea adresată episcopilor Bisericii Catolice privind îngrijirea pastorală a persoanelor homosexuale”, ambele conturând un plan doctrinar și pastoral pentru abordarea problemelor din ce în ce mai urgente legate de sexualitate și familie.

Importanța centrală pe care cardinalul Ratzinger a acordat-o învățăturii Bisericii despre viață se manifestă cu voce  tare și clar într-o cuvântare pe care a prezentat-o Consistoriului Cardinalilor în 1991, intitulată „Problema amenințărilor la adresa vieții umane”. Cardinalul Ratzinger a concluzionat aceasta,  sugerând posibilitatea și subliniind trăsăturile ideale ale unui nou document de învățătură magistrală care să se concentreze pe apărarea vieții umane.

„Mai presus de toate”, a spus viitorul papă despre un astfel de document, „ar fi o provocare de a reafirma plin de bucurie mesajul despre valoarea imensă a fiecărei ființe umane, oricât de săracă, slabă sau în suferință ar fi el sau ea. Afirmarea acestei valori, văzută în ochii filosofilor, dar mai ales în ochii lui Dumnezeu, așa cum ne învață Revelația.”

La câțiva ani după aceasta, Papa Ioan Paul al II-lea a lansat Evangelium vitae, opera sa măreață  pro-life, care reprezintă declarația definitivă a opiniilor pro-viață ale Bisericii. Putem fi  siguri de rolul cheie al cardinalului Ratzinger în elaborarea acestei enciclice.

Cu alte cuvinte, dacă Papa Ioan Paul al II-lea a fost „papa vieții”, cardinalul Ratzinger a fost, ca să spunem așa, partenerul său de luptă, mâna sa dreaptă. Datorită lui avem nu doar Evangelium vitae, ci multe dintre cele mai clare, mai ferme și mai convingătoare declarații și documente pe care Biserica le-a produs vreodată cu privire la problemele care se află în centrul luptei contemporane dintre Cultura Vieții și cultura morții.

Darul enciclicii Caritas în Veritate

Confruntându-se cu mentalitatea postmodernității în care societatea a optat pentru alegerea adevărului care este doar produsul propriilor noastre eforturi, Papa Benedict al XVI-lea a explicat, într-unul dintre discursurile sale în calitate de Papă nou ales, că se va opune oricăror eforturi de a „atenua” învățătura Bisericii. Papa „nu trebuie să-și proclame propriile idei, ci, atunci când se confruntă cu încercări de adaptare, de diluare sau oportunism, să se raporteze și să îndrume Biserica spre ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu,”, a spus el, subliniind în special „inviolabilitatea vieții umane de la concepție până la moartea naturală”.

Ca papă, el a făcut în mod constant  acest lucru. În repetate rânduri, Papa Benedict al XVI-lea și-a exprimat sprijinul deplin pentru mișcarea pro-viață, trimițând adesea mesaje sincere marșurilor și evenimentelor pro-viață care au loc în întreaga lume. Ori de câte ori viața umană sau familia era amenințată, el i-a susținut proactiv pe activiștii pro-viață care luptau pentru a apăra și a promova Cultura Vieții.

Dintre numeroasele sale scrieri, declarații și publicații, cu toate acestea, am găsit cea de-a treia scrisoare enciclică a lui Benedict al XVI-lea, Caritas in veritate, de o importanță fundamentală pentru mișcarea pro-viață în promovarea dezvoltării și înfloririi umane autentice .

Când slujești în țările în curs de dezvoltare, așa cum face Human Life International, îți dai seama repede că există rețele de grupuri non-profit și agenții non-guvernamentale care militează pentru ideologii anti-viață și anti-familie, dedicate promovării moralei și practicilor sexuale occidentale decadente. Benedict al XVI-lea s-a opus unor astfel de puncte de vedere, amintindu-ne că o țară care salută aceste idei afectează nu numai proprii cetățeni, ci și alte națiuni.

În această enciclică, Benedict al XVI-lea a deplâns faptul că în multe națiuni din  lumea modernă „legislația împotriva vieții este foarte răspândită și a modelat deja atitudini morale și practice, contribuind la răspândirea unei mentalități anti-nataliste”. Și mai rău, a adăugat el, multe dintre aceste națiuni caută în mod activ „să exporte această mentalitate în alte state ca și cum ar fi o formă de progres cultural”.

Într-adevăr, el scrie într-o secțiune esențială a enciclicei: „Deschiderea către viață este în centrul adevăratei dezvoltări”.

“Atunci când o societate pornește spre negarea și suprimarea vieții, ajunge să nu mai găsească motivațiile și energiile necesare pentru a se ocupa de slujirea adevăratului bine al omului. Dacă se pierde sensibilitatea personală și socială față de primirea unei vieți noi, atunci și alte forme de primire folositoare vieții sociale devin aride. Primirea vieții întărește forțele morale și ne face capabili de ajutor reciproc. Cultivând deschiderea spre viață, popoarele bogate pot să înțeleagă mai bine necesitățile popoarelor sărace, pot să evite folosirea de resurse economice și intelectuale uriașe pentru a satisface dorințele egoiste printre proprii cetățeni și să promoveze, în schimb, acțiuni virtuoase în perspectiva unei producții sănătoase, din punct de vedere moral, și solidare, respectând dreptul fundamental al fiecărui popor și al fiecărei persoane la viață.” (Nr.28)

Exemplul tăcerii lui Benedict al XVI-lea

În ultimii nouă ani, de la pensionarea sa surprinzătoare, Benedict al XVI-lea a trăit o viață de rugăciune într-o fostă mănăstire din interiorul Vaticanului. Potrivit unui interviu recent cu secretarul său privat, arhiepiscopul Georg Gänswein, la momentul pensionării sale, Benedict nu se aștepta să trăiască mai mult de un an. În schimb, mai avea aproape zece ani de trăit.

Cu excepția câtorva declarații, Benedict și-a respectat în mare parte  promisiunea de a-și petrece timpul la pensie într-o tăcere plină de rugăciune. Au fost momente în ultimii zece ani în care acest lucru trebuia să fi fost foarte dificil. După cum dezvăluie arhiepiscopul Gänswein în acel interviu recent, Benedict a fost profund afectat de decizia recentă de a restricționa forma extraordinară a Liturghiei.

Una dintre deciziile semnate de Benedict în calitate de papă a fost ridicarea restricțiilor anterioare, în speranța că acest lucru ar putea vindeca unele dezbinări care au distrus Biserica în problema liturghiei.

Mesajele confuze venite de la unele Academii și Institute Pontificale din ultimii ani trebuie să-i fi provocat, de asemenea, o îngrijorare și o dezamăgire deosebită.

Și totuși, tăcerea lui Benedict ne amintește – așa cum spune titlul uneia dintre cărțile cardinalului Robert Sarah – de „puterea tăcerii”.

Lumea noastră este o cacofonie a vocilor celor care sunt convinși că vocea lor este „necesară”. Deși este adevărat că există momente în care este important să vorbim, mulți dintre cei mai mari maeștri spirituali ne-au spus că acele ocazii sunt mai puțin frecvente decât credem. De multe ori, vorbind mult, nu facem decât să adăugăm la zgomotul dezorientator din lume: atâtea voci furioase, stridente, care concurează pentru atenție. Și în mijlocul acestui zgomot, glasul „mic, liniștit” al Domnului este înecat. Nu trebuie să uităm niciodată că timp de treizeci de ani Cristos, Dumnezeu întrupat, a fost El Însuși aproape complet tăcut. Înțelepciunea infinită a Dumnezeirii, în trup, a rămas într-un orășel mic, neimportant, stagnat în Imperiului Roman, lucrând alături de tatăl Său adoptiv. Și apoi, în cele din urmă, stând în fața Sinedriului, în timp ce vrăjmașii Săi aruncau calomnii pe capul LUI, El a rămas din nou tăcut.

„Mi-aș fi dorit să fi tăcut de multe ori și să nu fi fost în companie”, scrie Thomas a Kempis în Imitația lui Cristos. Astfel, el îi îndeamnă pe cititorii săi: „să zboare din tumultul oamenilor cât pot”, și în schimb, să vegheze și să se roage, (Mat.26;41) pentru ca timpul nostru să nu treacă fără roadă.

Era firesc să ne simțim în conflict cu privire la demisia fără precedent a lui Benedict al XVI-lea și la pensionarea prelungită. Atât de des în ultimii ani, am simțit că și  avem nevoie de Benedict mai mult ca niciodată. Și totuși arhiepiscopul Gänswein relatează o conversație recentă cu Benedict, în care papa emerit a explicat că a „acceptat” anii neașteptați ai vieții sale continuate, „și am încercat să fac ceea ce am promis: să mă rog, să fiu prezent și, mai presus de toate, să-l însoțesc pe succesorul meu cu rugăciunea”. 

Să nu subestimăm puterea exemplului lui Benedict. Rugăciunea Sa, încrederea sa, pacea, smerenia sa, abnegația sa ne amintesc să ne punem toată încrederea în Domnul, mai degrabă decât în propriile noastre eforturi umane.

O credință simplă, recunoscătoare

La scurt timp după moartea lui Benedict al XVI-lea, Vaticanul a lansat ultimul său testament spiritual. Pentru un om care a scris și publicat milioane de cuvinte, testamentul lui Benedict este remarcabil de scurt și simplu.

„Când, la această oră târzie a vieții mele, mă uit înapoi la deceniile prin care am trecut, văd în primul rând cât de multe motive am  să mulțumesc”, începe testamentul. Această primă propoziție exprimă tema restului textului: recunoștința. Recunoștință pentru mama și tatăl său; recunoștință pentru frații săi; recunoștință pentru prietenii săi; recunoștință pentru frumusețile patriei sale, Bavaria, și ale Romei și Italiei; recunoștință pentru darurile harului cu care Dumnezeu l-a umplut. Recunoștință, mai presus de toate, pentru darul credinței, de care își îndeamnă cititorii să se agațe în fața atacurilor cinice ale lumii, care se pretinde mereu triumfătoare că a distrus credința.

„Ceea ce am spus mai devreme despre compatrioții mei, acum le spun tuturor celor care au fost încredințați slujirii mele în Biserică: Rămâneți neclintiți în credință! Nu vă amăgiți!”, scrie Benedict. „Isus Cristos este cu adevărat Calea, Adevărul și Viața – iar Biserica, în toate neajunsurile ei, este cu adevărat Trupul Său.”

În cele din urmă, aceasta este, desigur, tot ceea ce Benedict al XVI-lea a dorit vreodată să spună cu toate acele milioane de cuvinte învățate pe care le-a revărsat de-a lungul deceniilor sale de slujire și conducere, abordând atât de multe dintre problemele, complexitățile și întrebările cu care se confruntă creștinul în lumea modernă. Acesta este mesajul său, rezumat la esența sa.

După cum a spus arhiepiscopul Gänswein în acel interviu, Benedict „a fost un om profund convins că în dragostea Domnului nu se greșește niciodată, chiar dacă omenește se fac multe greșeli. Iar această convingere i-a dat pace și – se poate spune – această smerenie și, de asemenea, această claritate.” Gänswein continuă să-și amintească că Benedict  spunea adesea că „Credința trebuie să fie o credință simplă, nu simplistă, ci simplă. Pentru că toate marile teorii, toate marile teologii își au temelia în credință. Și aceasta este și rămâne singura hrană pentru sine, dar și pentru alții”.”

Acesta este mesajul final pe care Benedict al XVI-lea a dorit să ni-l lase: că trebuie să ne agățăm cu fermitate de crucea lui Cristos cu o credință simplă, plină de speranță. Se pare că lumea este înclinată împotriva noastră, dar acest lucru nu este contează. A fost și împotriva lui Cristos. În loc să devenim amărâți sau supărați, să recurgem, asemenea lui Benedict, la tăcere și rugăciune, permițând inimilor noastre să fie pline de recunoștință pentru nenumăratele lucruri bune pe care El le-a revărsat asupra noastră, inclusiv darul de a ni se cere să suferim pentru adevărul Evangheliei Sale. 

În cele din urmă, mișcarea pro-viață îi datorează o recunoștință extraordinară lui Benedict al XVI-lea pentru apărarea neclintită a sacralității vieții umane, a integrității familiei întemeiate pe căsătoria unui bărbat și a unei femei și a învățăturii creștine despre moralitatea sexuală. Benedict a mers cu noi la fiecare pas în slujirea noastră a Evangheliei vieții. El este unul dintre marii papi și, cu siguranță, unul dintre cei mai mari teologi ai veacurilor.

Vă rog să vă alăturați mie și familiei globale a HLI pentru a-i mulțumi Dumnezeului nostru Atotputernic pentru darul vieții lui Benedict, pentru devotamentul său de a proclama Vestea Bună și pentru dorința sa de a muta munții. Fie ca acest slujitor credincios, ne rugăm, să împărtășească acum bucuria Învățătorului Său.

Traducere: Camelia Macovei

Sursa: https://www.hli.org/2023/01/defending-truth-life-and-family-benedict-xvis-legacy/